NE MOŽEMO VIŠE OVO VIŠE DA PODNESEMO: Desetine hiljada traže ostavku predsednice Južne Koreje
Foto: Reuters

Nezadovoljni

NE MOŽEMO VIŠE OVO VIŠE DA PODNESEMO: Desetine hiljada traže ostavku predsednice Južne Koreje

Planeta -

Više desetina hiljada Južnokorejaca učestvovalo je danas na protestu u centru Seula zahtevajući ostavku predsednice Park Guen-hje, dan pošto je preuzela odgovornost za skandal u koji je umešana njena bliska prijateljica.

Demonstranti su na najvećem protestu u proteklih skoro godinu dana uzvikivali "Izdaja!" i "Kriminal!" i nosili transparente s pozivima na ostavku predsednice i optuživali "tajnu vladu" za izdaju.

Veliki trg ispred stare kraljevske palate i okolne ulice su bile preplavljene demonstrantima, među kojima je bio veliki broj studenata. Demonstranti su zatim u povorci otišli do sedišta gradske vlasti, uzvikujući "Uhapsite Park Guen-hje!", "Siđi s vlasti, kriminalcu!" i "Ne možemo ovo više da podnesemo!".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija procenjuje da na ulicama protestuje 43.000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih ima oko 130.000. Na ulicama su hiljade policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija, a pristup predsedničkoj rezidenciji je blokiran desetinama autobusa i kamiona.

Jedan od demonstranata ocenio je da je Park izgubila sav autoritet kao predsednica i da treba da podnese ostavku i suoči se s istragom. Ove sedmice je uhapšena njena prijateljica i savetnica Čoi Su-sil koja je, kako se sumnja, redovno dobijala poverljive informacije i mešala se u državne poslove, uključujući imenovanje ministara i političke odluke.

Foto: AP
Foto: AP

Čoi nije imala zvaničnu funkciju, ali se veruje da je koristila svoj uticaj da natera preduzeća da daju milione dolara njenim fondacijama.

Park je pokušala da stabilizuje političku situaciju tako što je otpustila osam pomoćnika i predložila tri nova člana vlade, uključujući premijera. Predsednica se u petak preko televizije izvinila i obećala da će dopustiti istragu svog delovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track