NEMAČKI ANALITIČAR: Ako se EU raspadne, to će se dogoditi NA BALKANU!
Foto: Printscreen Twitter

Upozorenje

NEMAČKI ANALITIČAR: Ako se EU raspadne, to će se dogoditi NA BALKANU!

Planeta -

Evropska unija konačno mora da shvati Balkan kao svoj prioritet i ne bi smela da ga prepusti Rusiji, SAD ili Turskoj, smatra nemački autor i kolumnista nedeljnika Cajt Ulrich Ladurner.

Ladurner je u svojoj kolumni napisao da, ukoliko se EU raspadne, onda će se to dogoditi tamo gde je ona najkrhkija - na Balkanu, gde na nju spolja deluju moćne sile.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

"Namerno sam odabrao jednu tako snažnu sliku, hteo sam da privučem pažnju javnosti na Balkan. Imam osećaj da se u ovom trenutku tamo nešto sprema iz različitih razloga. Naravno da sve te zemlje nisu članice EU, ali moja argumentacija je jasna - to je deo Evrope i mora ostati deo Evrope. I to jasno treba signalizirati", naveo je Ladurner u intervjuu za Dojče vele.

Na konstataciju da EU ne postavlja Balkan kao prioritet, autor kaže da je bilo drugih kriza na koje je EU morala da obrati pažnju.

"Politika je bila u konstantnom kriznom modusu, a za rešavanje problema na Balkanu je potrebna koncentracija, ali i izdržljivost i upornost. U tome EU nije uspela jer se i sama bori za preživljavanje. Dodatni problem je što su su na Balkanu vremenom formirale strukture koje se odupiru reformama i sada ih je teško razbiti", navodi Ladurner.

Dodaje kako se treba prisetiti devedesetih godina prošlog veka.

"Balkanski ratovi su okončani zahvaljujući američkim intervencijama i angažmanu Klintonove administracije. Evropljani nisu mrdnuli prstom ni u BiH, ni na Kosovu. Ne mogu zamisliti da Donalda Trampa Balkan danas preterano zanima", rekao je Ladurner.

Zbog toga EU, kaže, i ima odgovornost da se pobrine oko tog regiona - i to u vlastitom interesu.

"Balkan se ne sme prepustiti drugima. Ni Amerikancima, a ni Rusima", poručuje kolumnista Cajta.

(Dnevni avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track