NEMAČKI EKSPERT ZA BLISKI ISTOK: Ne znamo aktere lošeg puča, a Erdogan će biti surov...
Foto: Rojters

Haos u Turskoj

NEMAČKI EKSPERT ZA BLISKI ISTOK: Ne znamo aktere lošeg puča, a Erdogan će biti surov...

Planeta -

Zasad nemamo nikakve informacije o pozadini i akterima puča, ukazuje nemački stručnjak za Bliski istok Mihael Liders.

Neuspeli puč protiv Redžepa Tajipa Erdogana će ojačati njegovu poziciju, a predsednik Turske bi pokušaj puča mogao da iskoristi da se obračuna sa svojim protivnicima i kritičarima, kaže Liders u intervjuu za "Dojče vele".

Upitan kako procenuje aktuelnu situaciju u Turskoj, Liders navodi da je "očigledno da pučisti nisu ostvarrili svoj cilj - zbacivanje vlade, provladine snage unutar i izvan vojske bile su u stanju da povrate kontrolu u zemlji, dakle, puč nije uspeo".

Na konstataciju novinara da "očigledno u pokušaj puča nije bila uključena cela vojska" i pitanje o tome ko stoji iza pokušaja puča, nemački stručnjak odgovara da "mi za sada nemamo nikakve informacije o pozadini i akterima puča".

"Jasno je da je samo jedan deo vojske pokušao puč. Ali, u ovom trenutku detalji još nisu poznati", kazao je Liders.

Na pitanje šta je motivisalo pučiste, Liders odgovara da bi "motiv moglo da bude nezadovoljstvo delova vojske i stanovništva zbog kursa Erdoganove vlade".

"U fokusu kritike je verovatno njegova težnja za apsolutnom moći kao i pitanje kako se nositi sa sve većim nasiljem u Turskoj - dakle terorističkim napadima, sukobom u jugoistočnoj Turskoj, ratom u Siriji. Ali to su sve nagađanja", navodi Liders.

On tvrdi da nije bilo ničega što bi ukazivalo na to da bi vojska ili neki njeni delovi mogli da se dignu protiv Erdogana i vlade AKP.

"Zapravo su odnosi između Erdogana i turske vojske u poslednje vreme bili veoma dobri. U prethodnim godinama, vojska je u Erdoganu videla protivnika, zato što ju je on skinuo s vlasti. Pre nego što je Erdogan došao na vlast, 2002. vojska je bila ta koja je odlučivala o svemu u turskoj politici - uključujući i puč.

Erdogan je taj uticaj značajno potisnuo i za uzvrat im dao privilegije. Zato odnose Erdogana i vojske treba smatrati dobrim. Generalštab odlično funkcioniše sa Erdoganom. U tom smislu, puč je bio iznenađenje", smatra Liders.

O Erdoganovim tvrdnjama da iza svega stoji Fetulah Gulen, Liders kaže da je "to bila donekle automatska reakcija Erdoganove vlade".

"Svakako je suviše pojednostavljeno poći od toga da iza svega stoji Gulenov pokret - dakle transnacionalna organizacija koja je duboko ukorenjena u Turskoj i koja gaji konzervativno islamski pogled na svet. Gulenov pokret je ranije bio tesno povezan sa Erdoganovom Partija pravde i razvoja (AKP). Zatim je došlo do neslaganja, delimično zbog različitih pogleda na raspodelu moći i resursa. Gulenovom pokretu se ne dopada ni Erdoganov zahtev za apsolutnom moći. Prilično je apsurdno pomisliti da je Gulenov pokret bio u mogućnosti da sam izvrši puč", ocenjuje nemački stručnjak.

Foto Rojters
Foto Rojters

Slabo organizovan puč

On ocenjuje da puč "takođe nije bio dobro pripremljen". "Pučistima nije pošlo za rukom ni da u potpunosti kontroliše medije. To je jedan od preduslova za uspešan državni udar. I takođe - nisu uspeli da privuku neodlučne delove vojske na svoju stranu", kaže nemački stručnjak.

O Erdoganovom noćašnjem povratku u Ankaru sa odmora, dok je državni udar još bio u toku, za koji novinar konstatuje da je bio "rizičan" i pita da li je tada već turski predsednik bio siguran da puč neće uspeti, Liders odgovara da je Erdogan "neposredno nakon dolaska u Ankaru održao konferenciju za štampu kako bi signalizovao da je situacija stabilna".

"Dok se odvija puč, svakako ima smisla da se predsednik pokaže javnosti i tako da do znanja - tu sam, možete računati na mene. Naravno da je to rizično. Nisu mogli biti isključeni napadi, dok je helikopterom leteo nad Turskom", kaže Liders.

Na pitanje da li će to što su "Erdoganove pristalice ustale protiv pučista dodatno ojačati predsednika Turske i navesti ga da nastavi sa svojom dosadašnjom politikom - posebno podrivanjem demokratije", nemački stručnjak tvrdi da "posle očigledno propalog puča, Erdogan će krajnje grubo postupati protiv svih svojih protivnika i neprijatelja i to ne samo u vojsci".

"Svako ko je ikada bio kritičan prema njemu ili njegovoj vladi, sada će biti osumnjičen za izdaju. Svakako će sada u Turskoj biti čistki, protivnici Erdogana će biti smenjeni. Konačno, puč će dodatno ojačati Erdoganovu apsolutnu moć", ocenjuje Liders.

O implikacijama ovog pokušaja puča - na Evropu, NATO i borbu protiv Islamske države u Siriji i Iraku, Liders kaže da pretpostavlja da se "ništa neće promeniti". "Erdogan je zaista doživeo mnogo solidarnosti: predsednik Obama i kancelarka Merkel su se izjasnili protiv ovog državnog udara. To ga posredno jača. U tom smislu, može se pretpostaviti da će turska politika nastaviti prethodni kurs, sa svim svojim prednostima i manama", zaključuje Liders.

Foto AP
Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track