NEVEROVATNO, ALI ISTINITO: El Čapo uhvaćen zbog Šon Pena
Foto: Ap

Glumac kriv

NEVEROVATNO, ALI ISTINITO: El Čapo uhvaćen zbog Šon Pena

Planeta -
Meksičke vlasti saopštile su da su uspele da otkriju lokaciju na kojoj se krije odbegli narko bos Hoakin "El Čapo" Gusman i da ga uhvate zahvaljujući intervjuu koji je on u tajnosti imao pre nekoliko meseci sa američkim glumcem Šon Penom.

Penov intervju sa Gusmanom, koji je dosad dvaput bežao iz maksimalno obezbeđenih zatvora u Meksiku, objavljen je kasno sinoć na sajtu američkog časopisa "Roling Stoun", prenela je agencija AP.

Intervju je navodno održan na nepoznatoj lokaciji u Meksiku krajem 2015. godine, nekoliko meseci pre nego što će "El Čapo" biti ponovno uhvaćen prošlog petka u gradu Los Močis, u pokrajini Sinaloa, nakon što je bio u bekstvu šest meseci.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Meksičke vlasti su znale za sastanak Pena, Gusmana i meksičke glumice Kejt del Kastiljo održan u oktobru i pratile su kretanje američkog glumca, što im je pomoglo da otkriju ranč gde se krio narko bos, navela su dva izvora iz meksičke vlade.

U intervjuu sa Šon Penom, Gusman je pokušao da odbrani svoju ulogu na čelu najvećeg narko kartela u svetu. Na pitanje da li je on kriv za visoke stope zavisnosti od droge, odgovorio je: "Ne, to nije tačno zato što se onog dana kad ja umrem zavisnost neće nimalo smanjiti."

Pen u tekstu opisuje stroge bezbednosne mere koje je narko bos preduzeo uoči tajnog intervjua, ali one očito nisu bile dovoljne, pošto je Gusman nešto kasnije uhapšen.

Šon Pen, Foto: AP
Šon Pen, Foto: AP

Jedan zvaničnik meksičkih bezbednosnih snaga je za AP potvrdio, zahtevajući anonimnost jer nije ovlašćen da govori na tu temu, da je upravo intervju sa Penom u oktobru uputio vlasti u to da se "El Čapo" krije u ruralnom delu savezne države Durango.

Policajci su tada odlučili da ne otvaraju vatru na Gusmana jer se nalazio u društvu dve žene i jednog deteta. On je tom prilikom uspeo da pobegne, ali su ga vlasti kasnije ipak locirale u kući u Los Močisu, u kojoj su ga, nakon pucnjave u kojoj je poginulo pet ljudi, uhapsili meksički marinci.

Zvaničnik navodi da je sastanak između Pena i Gusmana održan u Tamasuli, mestu u pokrajini Durango, koja se graniči sa Sinaloom.

Meksička državna tužiteljka Areli Gomes je u petak rekla da su Gusmanovi kontakti sa glumcima i producentima, u vezi mogućeg snimanja filma o njegovom životu, dali vlastima nove informacije o lokaciji najozloglašenijeg svetskog narko bosa.

Pen je u intervjuu za "Roling Stoun" potvrdio da je "EL Čapo" bio zainteresovan da se snimi film o njemu i želeo je da u tom projektu učestvuje Kejt del Kastiljio, koja je omogućila sastanak Pena i Gusmana.

- Bio je zainteresovan da njegova životna priča bude ispričana na filmu, ali to bi poverio samo Kejt - napisao je Pen, koji se pojavljuje na jednoj slici sa Gusmanom, na kojoj se njih dvojica rukuju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track