NEVIĐENA BAHATOST BRITANIJE: Policija mirno gledala kako demonstranti urnišu ulaz u Ambasadu Rusije
Foto: Fonet/AP

Opušteno u slučaju Rusije

NEVIĐENA BAHATOST BRITANIJE: Policija mirno gledala kako demonstranti urnišu ulaz u Ambasadu Rusije

Planeta -

Ambasada Rusije u Londonu uputila je protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova Velike Britanije zbog nespremnosti britanskih vlasti da osiguraju nesmetan rad i bezbednost diplomatske misije tokom protesta održanog u četvrtak ispred zgrade Ambasade.„

Engleski policajci ležerno gledali (Foto: Reuters)
Engleski policajci ležerno gledali (Foto: Reuters)

"Zabrinuti smo zbog nespremnosti britanskih vlasti da se obezbedi nesmetan rad i bezbednost Ambasade. Grupa demonstranata je danas u okviru protestne akcije blokirala rad Ambasade", navodi se u saopštenju Ambasade, prenosi Sputnjik.

"Ulaz u konzularno odeljenje bio je prepun delova lutaka, a ’demonstranti‘ su se vezali na ulazu u zgradu Ambasade. Zbog toga posetioci Ambasade i zaposleni u diplomatskom predstavništvu nisu mogli da uđu u zgradu“", navodi se u saopštenju.

Napominje se da je stvorena stvarna pretnja po bezbednost ruske diplomatske misije u Velikoj Britaniji.

"„Policija je pasivno posmatrala otvoreno provokativne i huliganske akcije ’demonstranata‘. Istovremeno su blokirane telefonske linije predstavništva u inostranstvu", piše u saopštenju, navodi Sputnjik.

Diplomate kažu da se dobija utisak da je protest, koji je destabilizovao rad diplomatske misije, „pažljivo planiran, što ne iznenađuje u kontekstu nedavnog zvaničnog poziva u Parlamentu britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona da se održe protesti ispred Ambasade Rusije u Londonu“.

Prethodno je agencija AP javila da se dvadesetak demonstranata okupilo ispred ruske Ambasade u Londonu da bi protestovali zbog ruskih vazdušnih udara u Alepu. Oni su, prenosi AP, ispred ulaza u Ambasadu pobacali delove tela lutaka, optužujući Moskvu da je počinila zločine u tom gradu, a dvojica aktivista su se vezala lancima za ogradu ispred zgrade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track