NIKAD REŠENA MISTERIJA: Pokrenuta nova istraga o ubistvu Romanovih
Foto: Profimedia

Ekshumacija

NIKAD REŠENA MISTERIJA: Pokrenuta nova istraga o ubistvu Romanovih

Planeta -
Cara Nikolaja II, suprugu Aleksandru, njihove četiri ćerke i sina carevića Alekseja, kao i četiri člana kraljevske posluge, Boljševici su streljali u podrumu kuće u Jekaterinburgu 1918. godine

Ruski istražitelji su ekshumirali ostatke poslednjeg ruskog cara i njegove supruge u nadi da će nova istraga razjasniti njihovo ubistvo iz 1918. godine. Uzorci su uzeti sa tela cara Nikolaja II i njegove supruge Aleksandre, i sa krvave uniforme Aleksandra II, Nikolajevog dede, ubijenog 1881.Članovi kraljevske porodice Romanov, koje su ubili Boljševici tokom revolucije, sahranjeni su u katedrali u Sankt Peterburgu. Pravoslavna crkva želi ponovo da proveri ostatke Romanovih kako bi potvrdila veze s preostalim članovima porodice na drugim mestima.

Dugogodišnja istraga ubistva zatvorena je 1998, nakon što su DNK testovi potvrdili kako je reč o ostacima porodice Romanov koji su pronađeni u masovnoj grobnici na Uralu 1991. Cara Nikolaja II, suprugu Aleksandru, njihove četiri ćerke, Anastasiju, Mariju, Olgu i Tatjanu i njihovog sina carevića Alekseja, kao i četiri člana kraljevske posluge, Boljševici su streljali u podrumu kuće u Jekaterinburgu 1918. godine.

Obavljena DNK testiranja nisu uverila pojedine članove Ruske pravoslavne crkve. Naime, ostaci carevića Alekseja i nadvojvotkinje Marije, pronađeni su tek 2007. i to na potpuno drugoj lokaciji na Uralu. Sada su potrebna nova ispitivanja ne bi li se potvrdila i njihova autentičnost.

Rusija planira da sahrani Mariju i Alekseja pored ostalih Romanovih u sanktpeterburškoj crkvi, ali da bi se to dogodilo, crkva mora biti sigurna da su to zaista njihovi ostaci. Oni bi trebalo da budu kanonizovani 2018. godine na stogodišnjicu smrti.

U planu je i istraživanje brojnih dokumenata već sprovedenih istraga, a koji su tek sada ugledali svetlo dana.Ruska crkva nije navela kada će tačno biti objavljeni rezultati istrage, ali napokon će se odgovoriti na pitanje čiji su ostaci pokopani kao Romanovi i zna li se tačna lokacija tela ubijene ruske kraljevske porodice.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track