NIKO NE ZNA GDE SU: U Evropi nestalo najmanje 10.000 dece izbeglica
Foto: Rojters

Užasno

NIKO NE ZNA GDE SU: U Evropi nestalo najmanje 10.000 dece izbeglica

Planeta -
Reč je o mališanima koji nisu biia u pratnji roditelja, a strahuje se da su mnogi od njih pali u ruke organizovanih kriminalnih grupa za trgovinu ljudima.

Šef Evropola Brajan Donald je za Obzerver rekao da su na hiljade ranjivih maloletnih izbeglica nestale pošto su ih registrovale državne vlasti. Samo u Italiji je nestalo 5.000 dece, dok se u Švedskoj 1.000 dece vodi kao nestalo, istakao je Donald i upozorio da je sofisticirana sveevropska "kriminalna infrastruktura" sada usmerila pažnju na izbeglice.

"Nije preterano reći da u ovom trenutku tragamo za više od 10.000 dece. Neće svi oni biti iskorišćeni za kriminal, neki su možda samo predati članovima svojih porodica. Ali, mi ne znamo gde su oni, šta rade i sa kime su", istakao je šef Evropola.

Prema procenama humanitarne organizacije Sejv d čildren, u Evropsku uniju je prošle godine ušlo 26.000 dece bez pratnje roditelja. Evropol, koji ima više od 900 obaveštajnih analitičara i policijskih službenika, veruje da su maloletnici činili 27 odsto od oko milion izbeglica, koliko ih je tokom 2015. stiglo u EU.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track