NIKO SE NE SEĆA MELANIJE TRAMP U RODNOM MESTU: Ali zato znaju sve o njenom životu u Americi
Foto: Reuters

Izbledele uspomene

NIKO SE NE SEĆA MELANIJE TRAMP U RODNOM MESTU: Ali zato znaju sve o njenom životu u Americi

Planeta -

Iako je Melanija Tramp, supruga američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, trenutno sigurno najpoznatija Slovenka na svetu u njenoj rodnoj Sevnici, izgleda, da je se malo ko seća.

U reportaži Gardijana čak ni 47-godišnji opštinski načelnik Srečko Ocvirk, koji je godinu dana stariji od Melanije, ne seća je se iz školskih dana.

"Tada je osnovna škola u Sevnici imala mnogo učenika", pravda se on i kaže da ga je pomalo sram zbog svega.S druge strane, jedna njena vršnjakinja ima jednostavno objašnjenje: "U vreme socijalizma svi smo bili isti".

Drugi meštani s kojima je razgovarao Guardian znali su gomilu detalja iz njenog života ali za njih su saznali iz novina, a ne zbog sećanja na Trampovu ženu.

Trampova je rođena 1970. u porodici tekstilne radnice Amalije i Viktora Knavsa, trgovca automobilskim delovima i/ili automobilima (sagovornici Gardiana nisu sigurni čime se točno bavio). Amalija je sekla krojeve u fabrici dečje odeće Jutranjka, koja više ne postoji.

U to vreme, prema rečima načelnika Ocvirka, većinu stanovnika Sevnice činili su ljudi koji su se doseljavali iz ruralnih krajeva. Radili su većinom u nekoliko lokalnih fabrika, proizvodeći odeću i cipele, a šoping su obavljali u Italiji i Austriji pokušavajući da dosegnu životni standard tih zemalja.

U Sevnici danas još uvek radi fabrika ženskog donjeg rublja Lisca, nazvana po obližnjoj planini, i fabrike cipela i nameštaja, ali zajedno zapošljavaju manje od 1.000 ljudi, pa mnogi stanovnici putuju svakoga dana više od sat vremena do Ljubljane na posao.

Melanija je živela u petospratnoj zgradi u naselju Heroja Maroka. Kasnije su Melanija i njena starija sestra Ines krenule u srednju školu u Ljubljanu, gotovo 90 kilometara udaljena od rodnog gradića, pa su njihovi roditelji sagradili kuću u brdima iznad grada koju još uvek poseduju ali sada vreme provode u Njujorku, čuvajući unuka Barona. Za to vreme nekadašnja manekenka Melanija se nada tituli američke "prve dame".

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track