NJUJORK TAJMS: Rusija je pobedila, Vašington mora da sarađuje sa Moskvom!
Foto: Reuters

ispunili zadatak

NJUJORK TAJMS: Rusija je pobedila, Vašington mora da sarađuje sa Moskvom!

Planeta -

Prvi put od rata u Avganistanu ruski vojnici stupili su u otvoreni sukob sa pobunjeničkim snagama koje je obučavala CIA

Ali ako su tada u Avganistanu takve snage dominirale, danas je u Siriji situacija u potpunosti suprotna, navodi “Njujork tajms”.

Zbog uspešnih akcija i dejstava Rusije Vašington mora da sarađuje sa Moskvom. List navodi da je još pre godinu dana pod pritiskom hiljada terorista sirijska armija bila prinuđena da predaje svoje položaje, i ostavlja teritoriju koja je smatrana bastionom države Bašara el Asada. Ofanzivu je podržavala CIA, obezbeđujući teroristima protivtenkovske rakete, ali sa uključivanjem Rusije teroristi su počeli da se povlače, piše “Njujork tajms“.

Kao reakciju na vojne operacije Rusije, CIA je pojačala svoju podršku teroristima i snabdela ih stotinama protivtenkovskih raketa, ali ni to im nije pomoglo.

“Rusija je pobedila“, izjavio je politički analitičar Majkla Kofmana iz Međunarodnog centra “Vudro Vilson“, a prenosi “Njujork tajms“ koji ističe da zbog uspeha strategije Moskve administracija Baraka Obame mora da uspostavi dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, uprkos nedavnim pozivima da se Rusija izoluje i liši mogućnosti da utiče na međunarodnu politiku.

Analizirajući uzroke vojnog uspeha Kremlja u Siriji, bivši saradnik Obavještajnog odeljenja Ministarstva odbrane SAD Džefri Vajt ističe da je Rusija u Siriji izgradila moćnu obaveštajnu mrežu i dobila jasniju sliku o položajima terorista. To joj je omogućilo da se fokusira na konkretne ciljeve i efikasno ih bombarduje. Zadaci, koje je predsednik Putin postavio prošlog septembra, pre početka vojne operacije u Siriji, danas su uglavnom postignuti, ističe list.

“Putin je podržao vladavinu Asada, sačuvao pristup pomorskoj bazi na Sredozemnom moru i iskoristio je Siriju kao poligon za testiranje napredne ruske tehnologije“, zaključuje se u članku.

(Njujork tajms)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja