Njujork tamjs o požaru na Menhetnu: Kičma srpske zajednice u Njujorku
Foto: AP

Požar u svetinji

Njujork tamjs o požaru na Menhetnu: Kičma srpske zajednice u Njujorku

Planeta -

NJUJORK - Istorijska srpska pravoslavna crkva Sveti Sava na Menhetnu koju je u nedelju progutao plamen samo nekoliko sati posle uskršnje službe bila je decenijama kičma srpske zajednice u Njujorku, piše danas Njujork tajms.

Samo dva sata pre požara na Fejsbuk stranici crkve su postavljene slike uskršnje službe na kome se vide sveštenici i lepo obučeni parohljani kako se smeju okupljeni oko korpe pune raznobojnih jaja, dodaje njujorški dnevnik. List prenosi reči Hermana Tulipa, turiste iz Holandije kako je po izbijanju vatre jedan čovek uzbuđeno vikao okupljenim prolaznicima:

"Ovo je moja crkva! Ovo je moja crkva! Zašto snimate?".

Neki od parohljana, poput dvadesetogodišnjeg Dejana Lipovića, su plakali ispred ruinirane crkve sećajući se da su samo nekoliko sati ranije bili na službi. Crkva Svetog Save bila je upisana u Nacionalni registar istorijskih mesta 1968. podseća Njujork tajms, a iste godine dobila je status odrednice grada, zbog kako je tada navela komisija "specijalnog karaktra, istorijskog značaja, estetike, nasleđa i kulturnih karakteristika Njujorka, koje je čine nezamenljivom".

Njujork tajms navodi da je prema rečima dvadeset dvogodišnje Jovane Djurđević crkva bila od vitalnog značaja za mnoge Njujorčane poreklom iz Srbije. "Ja sam praktično odrasla u ovoj crkvi. Tu sam krštena, moji prijatelji su se ovde venčali, ovde sam dolazila na sahrane. Bila sam tu svake nedelje, išla sam tu u nedeljnu školu i naučila srpski u njoj," rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track