NOĆNA MORA SVAKOG KARTELA: Ovo su jedine dve stvari od kojih strepe moćni narko-bosovi
Foto: Reuters 01/2016

Otkriva bivši član Eskobarovog kartela

NOĆNA MORA SVAKOG KARTELA: Ovo su jedine dve stvari od kojih strepe moćni narko-bosovi

Planeta -

Kada su 7. maja meksičkog narko bosa Hoakina El Čapa Gusmana premestili u zatvor blizu američke granice, mnogi su to videli kao korak dalje ka ostvarivanju onoga čega se narko bosovi najviše plaše – izručenju u SAD.

Prema rečima Džona Haira Velaskeza Vaskesa poznatog kao Popaj, nekadašnjeg plaćenog ubice Pabla Eskobara, izručenje u SAD je jedan od najvećih strahova narko bosova poput Eskobara i El Čapa.

Popaj, Foto: Profimedia
Popaj, Foto: Profimedia

U zatvorima u Latinskoj Americi narko bosovi imaju veliki uticaj, podmićuju radnike i vlasti i odatle često uspeju da pobegnu.

El Čapo je za vreme zatočeništva u federalnom zatvoru “Puente Grande” od 1993. do 2001. godine dovodio porodicu na “izlet” u zatvor, pravio žurke, dovodili su mu zatvorenice iz ženskog zatvora.

El Čapo, Foto: Profimedia
El Čapo, Foto: Profimedia

U američkim zatvorima narko bosovi iz Latinske Amerike nemaju tu moć. Izručenjem oni postaju odsečeni od svojih porodica i saradnika iz kartela. Bolje grob u Kolumbiji, nego ćelija u SAD – rekao je jednom prilikom Pablo Eskobar.Druga stvar koje se plaše narko bosovi je poternica koju mogu svi da vide."Poster “Traži se” je veoma opasan za nas kriminalce, jer kada uđete u prodavnicu da kupite piće vidite svoju sliku. Neko je može videti na televiziji i da zna da ste vredni 10 miliona dolara", kaže Popaj.

Pablo Eskobar, Foto: Printscreen
Pablo Eskobar, Foto: Printscreen

Kada je Eskobar video svoju poternicu rekao je “Popaje, mrtvi smo”, rekao je “Popaj”, jedan od nekolicine preživelih iz kartela u Medeljinu. Popaj je proveo 23 godine u šest različitih kolumbijskih zatvora.Poternica za El Čapom na kojoj piše da je dva puta bežao iz zatvora izgleda da je utrla put ka ekstradiciji.Meksiko je ranije negirao mogućnost izručenja narko bosa Americi, ali se prošle godine predomislila.

Prema rečima državnog tužioca Meksika, dve nedelje pre nego što je Gusman pobegao u julu prošle godine, stigao je zahtev za ekstradiciju. Međutim, trenutno postoji dosta diplomatskih i političkih prepreka za njegovo izručenje.

Iako je malo verovatno da će on uskoro biti izručen, njegovo preseljenje u drugi zatvor bliže Americi znači se sada nalazi pod nadzorom američkih obaveštajaca koji mogu da pomognu Meksiku da spreči ili odgovori na pokušaj bekstva.

(businessinsider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track