NOVA ERA MEDICINE: Rođena prva beba koja ima tri roditelja
Foto: Profimedija

Revolucionarno

NOVA ERA MEDICINE: Rođena prva beba koja ima tri roditelja

Planeta -

U Meksiku je na svet došlo prvo dete s genima tri biološka roditelja, objavili su naučnici.

Ovo čudo je rezultat kontroverzne metode s tri roditelja. Američki naučnici kažu da mali Jordanac Abrahim Hssan ima gene majke i oca, ali i donora.

Naučnici su započeli eksperiment kako bi iskorenili oboljenja koja se prenose s majke na dete zbog defekata na mitohondrijskim genima. Mitohondrije su sićušne strukture unutar citoplazme gotovo svake ćelije živih organizama, oni su generatori energije i toplote koja se stvara u biohemijskim procesima.

Neke žene nose gene defektnih mitohondrija i to mogu da prenesu na svoju decu. Naučnici su razradili niz načina kako bi rešili taj problem.

U konkretnom slučaju, cilj je sprečiti da Abrahim dobije genetski poremećaj kakav ima njegova majka. Eksperti kažu da ovaj događaj predstavlja novu eru medicine.

O čemu se radi? Tokom medicinskog postupka iz jajašca potencijalne majke, koja nosi defektne mitohondrije, najpre se izvadi jezgro. Ono se usađuje u jajašce donatorke sa zdravim mitohondrijima i oplođuje se spermom oca. Naposletku se embrion usadi u matericu majke.

Dete koje se rodilo na takav način ima veliku većinu gena majke i oca, ali i minimalan postotak gena donatorke mitohondrija.

(Sky news)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track