NOVA TEORIJA BIVŠEG KOMANDANTA NATO: Posle Sirije Rusi kreću na Baltik!
Foto: Profimedia

Uplašeni

NOVA TEORIJA BIVŠEG KOMANDANTA NATO: Posle Sirije Rusi kreću na Baltik!

Planeta -

Zvaničnici NATO-a tvrde da će Rusija, posle pobede u Siriji, napasti baltičke zemlje i zapretiti nuklearnim napadom na Berlin, kako bi odvratila Alijansu od pomoći tim državama.

Oni strahuju da će novi američki lider Donald Tramp dovesti u pitanje obaveze Amerike prema NATO-u, pa bi Rusija mogla preći u ofanzivu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Poznajem ruski mentalitet - Rusija se oduševljava silom i prezire slabost. Kada jednom nađu slabu tačku oni nastavljaju pritisak. A našli su je u baltičkim zemljama", tvrdi bivši zamenik glavnog komandanta snaga NATO-a u Evropi general Ričard Širef.

Kako prenosi list "San", Širef tvrdi da NATO ni na koji način ne može reagovati na eventualni ulazak ruskih snaga u pribaltičke zemlje.

"Estonci, Letonci i Litvanci mogu angažovati najviše deset hiljada vojnika, uključujući i rezerviste, a to neće zaustaviti desetine hiljada ruskih vojnika koji za nekoliko dana mogu zauzeti sve tri države", tvrdi bivši NATO funkcioner.Zemlje Severnoatlantskog vojnog saveza razmestiće svoje snage u baltičkoj regiji u maju 2017. godine, a to može biti kasno, smatra Širef.

Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters

On strahuje da će se ruski lider Vladimir Putin, nakon što reši pitanje Alepa i učvrsti Asadov položaj, verovatno, prebaciti na baltičke zemlje, i to pre nego što se tamo pojave snage NATO-a.

Širef čak veruje da bi Rusi mogli da zaprete upotrebom nuklearnog oružja posle osvajanja baltičkih zemalja, jer je, kako navodi, "nuklearno razmišljanje neodvojivi deo ruskog vojnog stava i doktrine".

Prema mišljenju Širefa, Putin veruje da će se u tom slučaju NATO povući, jer se ne želi upuštati u nuklearni rat sa Rusijom, prenosi portal RT-a na ruskom.

Zvanična Moskva je u više navrata odbacivala ovakve NATO scenarije, tvrdeći da se radi o propagandi zapadne Alijanse, koja želi da dobije više sredstava u budžetu za vojne operacije usmerene na ruske granice.

ČEŠKI GENERAL OBJASNIO SUKOB NATO I RUSA: Evo zašto bi Rusiji odgovaralo da ih ODMAH napadnu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja