NOVI NAPAD NA SOROŠA: Orban mu je proterao univerzitet iz Mađarske, a sada slede i OVE MERE
Foto: Rojters

Ni makac

NOVI NAPAD NA SOROŠA: Orban mu je proterao univerzitet iz Mađarske, a sada slede i OVE MERE

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban branio je u intervjuu za Mađar Idok kontroverzne mere koje je nedavno donela vlada protiv privatnog Centralno Evropskog Univerziteta (CEU) u Budimpešti čiji je osnivač američki filantrop i milijarder Džordže Soroš i optužio ga da "podstiče ilegalnu imigraciju".

Orban je ponovo napao Soroša rekavši "sve se stalno vrti oko Džordža Soroša, aktivnosti su skrivene od javnosti, a s obzirom na Soroševe mađarske organizacije, on podstiče ilegalnu imigraciju." Orban je optužio američkog filantropa mađarskog porekla da finansira "nebrojene organizacije koje predstavlja kao građanska udruženja" i da poseduje mrežu koju čine vlastiti portparoli, mediji, saradnici i vlastiti univerzitet".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Orban smatra da se Mađarska mora odbraniti protiv takvih i suprotstaviti im se. Mađarski predsednik Janoš Ader u ponedeljak je potpisao zakon koji pred strane univerzitete postavlja nova pravila i koji bi mogao zatvoriti CEU. Taj potez naišao je na međunarodnu kritiku i pokrenuo niz protesta u zemlji.

Mađarski parlament je po hitnom postupku izglasao zakon usmeren protiv CEU koji je 1991. osnovao Soroš. Poslednjih meseci mađarska vlada sve češće napada Soroša, nazivajući ga neprijateljem Mađarske. Mađarski zakon predviđa oduzimanje dozvole za rad stranim univerzitetima koja nemaju kampus u svojoj matičnoj zemlji, što je slučaj s CEU.

Kroz taj univerzitet dosada je prošlo filjade studenata iz stotinak zemalja sveta i smatra se jednim od 50 najboljih u svetu kada je reč o političkim naukama. Mađarska vlada priprema i zakon o nevladinim udruženjima koje se finansiraju iz stranih izvora.

Prema nacrtu zakonu, svako udruženje koje godišnje primi više od 7.2 miliona forinti - nešto preko 23.000 evra, moraće da bude upisano u novi registar. Sve organizacije upisane u taj registar moraće na svakom saopštenju za javnost, letku, veb-stranici ili izveštaju označiti da su upisani u taj registar, u protivnom im preti zabrana rada.

(Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track