NUKLEARNA MOĆ SAD NALAZI SE U OVOJ TORBI Američki predsednik nigde ne ide bez nje! Evo šta ona krije
Foto: Twitter

Strogo čuvana tajna

NUKLEARNA MOĆ SAD NALAZI SE U OVOJ TORBI Američki predsednik nigde ne ide bez nje! Evo šta ona krije

Planeta -
Crna kožna aktovka, prozvana “Football”, kao referenca na američki fudbal, sadrži najčuvanije stvari kojima američki predsednik može odobriti nuklearni napad daleko od komandnih centara poput situacijske sobe u Bijeloj kući. Ova torba putuje svuda sa američkim predsednikom.

Službenog naziva “predsednikova hitna torba”, ovu aktovku nesofisticiranog izgleda nosi jedan od pet vojnih pomoćnika i uvek je na dohvat ruke vrhovnog komandanta. Prema Bilu Guleju, bivšem direktoru vojne kancelarije u Beloj kući, torba ne sadrži crveno dugme za aktivaciju nuklearnog oružja, već četiri stavke.

Prva je crna knjiga o nuklearnim opcijama na 75 stranica štampana crno-crvenim mastilom.

Još jedna crna knjiga od 10 stranica sadrži poverljiva mesta na kojima se nalaze sklonište za predsednika. Takođe tu je i uputstvo na 10 strana o tome kako upravljati “Hitnim sistemom prenosa” (EBS), a torba sadrži i indeks karticu sa šiframa za Identifikaciju.

Ponekad se može videti i antena koja viri iz aktovke, što sugeriše da unutra možda postoji i komunikaciona oprema. Nadimak "fudbal" dolazi iz kodnog imena “dropkick” (vrsta udarca), za tajni nuklearni rat, prema bivšem američkom ministru odbrane Robertu Meknamari.

Vojni pomoćnici odabrani da nose aktovku osposobljeni su da u svega nekoliko minuta pripreme predsjednika za nuklearni napad. Prema Patersonu, neki Klintonovi pomoćnici su trčali za njim noseći torbu tešku 20 kilograma, dok je predsednik džogirao oko Bele kuće.

Smrtonosni prtljag prvi put se pojavio za vrijeme Kenedijeve administracije, ubrzo nakon Kubanske krize 1962. godine. Najboljim američkim obaveštajcima odmah je postalo jasno da predsednik mora da ima neograničen pristup nakon što je Kenedi postavio pitanja Savetu za nacionalnu bezbednost o nuklearnom napadu.

Zanimalo ga je da li mora da konsultuje ministra odbrane i vojne čelnike ako se odluči za pokretanje nuklearnog napada protiv komunističkog bloka. Upitao je i šta bi trebalo reći vojnim čelnicima da pokrenu nuklearni napad i kome bi se obratila osoba koja bi dobila njegova uputstva. 53 godine kasnije, redovno ažurirana torba predstavlja neverojatnu vojnu moć i ogromnu odgovornost koja prati američkog predsednika.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track