O OVOME SE ĆUTALO ZA VREME TITOVE VLADAVINE: Otkrivamo šta je Fidel Kastro zamerao Josipu Brozu!
Foto: Profimedia

Vodili drugačiji stil života

O OVOME SE ĆUTALO ZA VREME TITOVE VLADAVINE: Otkrivamo šta je Fidel Kastro zamerao Josipu Brozu!

Planeta -

Nekadašnji kubanski predsednik Fidel Kastro koji je umro u 90. godini života nikada nije imao posebno dobre odnose sa predsednikom bivše Jugoslavije Josipom Brozom Titom.

Uprkos korektnim odnosima koje su imali, Tito je nervirao Kastra koji mu je zamerio raskošan način života kao i uživanje u hrani, piću, skupoj odeći i beskrajnim zabavama.

Mediji su pisali da je Kastro, koji se oblačio skromno kako bi pokazao bliskost sa radnicima i seljacima, smatrao da nije ispravno što se Tito ponaša kao da je "treći po redu naslednik britanske kraljice".

Pored različitih pogleda na stil života, Kastro je Titu zamerao jer je na neki način izdao revoluciju prodavanjem oružja Fulgenciu Batisti. Inače, Batista je bio siva eminencija u periodu od 1933. do 1940. godine na Kubi. Od 1940. do 1944. bio je predsednik, a drugi put se na vlast popeo kroz puč, vladavši od 1952. do 1959. godine.

Pored ovoga, analitičari navode da postoji još jedna razlog zbog kojeg dvojica lidera nisu bili preterano bliski. Naime, njihov odnos se može povezati sa različitim mentalitetima jer je Tito bio stari revolucionar srednjoevropskog kova koji je imao potrebu za promocijom.

To je ujedno i razlog zbog kojeg se Tito nikada nije odrekao svog nakita, skupih odela i kompletnog luksuza koji ga je okruživao. Na drugoj strani Kastro je bio klasničan latinoamerički revolucionar.

Zanimljiva je priča i o upoznavanju Broza i Kastra. Njih dvojica upoznali su se 1969. godine u zgradi Ujedinjenih nacija tako što je kubanski predsednik prišao Titu kojeg je u tom trenutku veoma poštovao. Ubrzo nakon toga usledili su bilateralni sastanci na Brionima i u Havani.

Jugoslavija i Kuba održale su dobre odnose uprkos tome što su Tito i Kastro imali različite stavove 1979. godine na Ssmitu nesvrstanih u Havani i to na pitanju odbrane izvornih načela nesvrstanih.

Pojedini analitičari smatraju da je neslaganje bilo iscenirano kako bi Jugoslavija dobila podršku SAD, a Kuba podršku Rusije. Ipak, Kastro je bio je jedan od retkih političara koji nije prisustvovao Titovoj sahrani.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track