OČAJ GLADNIH U SIRIJI: Pojeli smo poslednjeg konja, tražimo travu po minskim poljima
Foto: Youtube/Printscreen

Ratni zločin

OČAJ GLADNIH U SIRIJI: Pojeli smo poslednjeg konja, tražimo travu po minskim poljima

Planeta -
Pre samo šest godina, Sirija se smatrala poprilično dobrostojećom zemljom, koju su najviše naseljavali pripadnici srednjeg sloja.

Tamo su u slozi živeli hrišćani i muslimani, verske zajednice su se uzajamno poštovale, a Sirija je bila država bogata i kulturna, pa samim tim krajnje ugodna za život. Danas, ipak, tamo umiru od gladi.

Nedavno je u jednom gradu ubijen poslednji konj, kako bi ljudi imali šta za jelo. Stanovnici očajnički očekuju dolazak humanitaraca , a deca se izvinjavaju dok mole da im se udeli nešto za jelo.

Opkoljeni grad Madaju kontrolišu pobunjenici, iako ih okružuju vladine snage, uključujući i pripadnike Hezbolaha. Madaja je bila pod opsadom pet mjeseci pre nego je vlada konačno dopustila ulazak humanitarcima s hranom. Slike iscrpljene, ispijene dece i priče o preživljavanju na lišću drveća, kao i pretraživanju minskih polja u potrazi za travom, dovoljne su da svakome padne mrak na oči, a jedan humanitarac je ovaj grad prozvao "efikasnim zatvorom na otvorenom".

Najmanje 28 ljudi, uključujući šest beba, umrlo je od gladi i neuhranjenosti, tvrde Lekari bez granica, što je uzrokovalo zgrožavanje i osudu međunarodne zajednice.

Procenjuje se da je oko 40.000 Sirijaca zatočeno iza prve linije fronte bez pristupa vodi i lekovima, a međunarodne sile su optužene zbog presporog delovanja u kriznoj situaciji, dok pokušavaju da privole pobunjenike i vladu na zajednički dogovor.

Glavni sekretar UN-a Ban Ki-mun upozorio je da je izgladnjivanje ratni zločin i da su u njega uključeni pobunjenici, ali i velik broj vladinih zvaničnika, piše Slate.

Jedan pobunjenik je izjavio: "Na početku revolucije sam sanjao o demokratiji i slobodi, a danas sanjam samo o hrani", što dovoljno pokazuje koliko je izglađivanje efikasno oružje u ovom ratu.

(Express.hr/Slate)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track