OD DECE PRAVE GLADIJATORE: Kavez smrti Islamske države
Foto: Printscreen

Nemaju granicu

OD DECE PRAVE GLADIJATORE: Kavez smrti Islamske države

Planeta -
Islamska država trenira nove generacije ubica tako što ih zatvori u čelične kaveze i tera da se međusobno tuku, otkrivaju najnoviji snimci

Sedam minuta dug video je deo propagandnog materijala objavljenog na društvenim mrežama, a pokazuje dečake koji se rvu u velikom ringu dok ih na borbu podstiče naoružani zapovednik. Isti fanatični vojnik ih tuče sa štapom i hoda po njima dok leže na podu.

Druge scene pokazuju maskirane dečake kako razbijaju pločice glavama, vežbaju bizarne akrobatske borilačke pokrete i pužu kroz metalne cevi dok im stariji borci iznad glava pale vatru.

Video koji pokazuje ISIS-ovu bazu u Iraku napravljen je s ciljem da privuče strane borce da se pridruže grupi, izjavio je profesor Antoni Gliz, direktor Centra za obaveštajne studije na Univerzitetu u Bakingemu, i dodao: "Majke u drugim zemljama bi mogle biti ranjive i misliti da njihovo dete može biti gubitnik u Velikoj Britaniji ili ratnik u Islamskoj državi".

Gliz je napomenuo da je ovo "bolesno veličanje brutalizacije dece, a iako je dizajnirano kako bi privuklo majke i očeve, mete su deca".

ISIS se često hvali svojim izopačenim akademijama na društvenim medijima, prozivajući mlade regrute "lavićima kalifata". Kad ta ista deca padaju na bojnom polju ili u samoubilačkim napadima (za koje su primorani da misle da su velika čast), nazivaju ih mučenicima.

ISIS reprogramira mlade i osetljive momke u ubice, preuzimajući islamske škole "kao način celokupnog preuzimanja islamskog društva", tvrdi direktor istražnog projekta o terorizmu, Stiv Emerson, i objašnjava da je treniranje mladih džihadista korisno kad pokušavate da osvojiite teritoriju koja je pod konstantnom paljbom.

"Indoktrinacija djece ISIS-ovim fanatizmom nije tek preuzimanje najposlušnijeg dela populacije, nego i stvaranje nove generacije ISIS-ovih vernika i boraca. To je pravi način da se izgradi kalifat. Njihov cilj je obnova islamskih društava u jedan veliki globalni islamski sistem, koji će preuzeti sve aspekte društva, od skupljanja smeća do učenja u verskim školama", istakao je Emerson za Dejli Meil.

http://www.youtube.com/watch?v=xQnX6ERYhSg

(Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja