(FOTO I VIDEO) ON JE OBIŠAO SVE ZEMLJE NA SVETU: A ovih 12 preporučuje svima
Foto: Printscreen Facebook

Stručnjak za planetu

(FOTO I VIDEO) ON JE OBIŠAO SVE ZEMLJE NA SVETU: A ovih 12 preporučuje svima

Planeta -

Gunar Garfors obišao je svih 198 zemalja na svetu dok nije napunio 37 godina. A kada ga ljudi pitaju koja zemlja je bila njegova omiljena, on se teško odluči za samo jednu. Međutim, postoji 12 zemalja za koje misli da bi svako trebalo da ih poseti u nekom trenutku.

Evo njegovih omiljenih destinacija i komentara.

Rumunija

"Transilvanija, najpoznatija po svojim dvorcima, planinama, i naravno Drakuli, će vas ošamutiti. Ne treba zaboraviti delove glavnog grada Bukurešta. I Rumuni znaju kako da naprave odlično pivo"

Transilvanija Foto Profimedija
Transilvanija Foto Profimedija

Madagaskar

"Nema sumnje da su Francuzi da su ga Francuzi "posetili". Gurmanske opcije Antananarivija su svetska klasa, dok ne dođe do računa. Mislićete da su najveći deo onoga što ste naručili zaboravili. Obala, lemuri, i drveće baobab će vas šokirati"

Madagaskar Foto Thinkstock
Madagaskar Foto Thinkstock

Island

"Znate ono veliko ostrvo usred Atlantika. Tukli su ga vetrovi i talasi milion godina, a još uvek je tu! Samo ponesite opremu za plivanje, i sedite u tople prirodne izvore od 40 stepeni, dok se vaša kosa smrzava pokrivena snegom. Nestvarno"

Vijetnam

"Ovde možete naći definiciju jednostavnosti. Samo nemojte dozvoliti da vas buka, vreva, i saobraćaj uznemire. Sedite, naručite piće, opustite se, i gledajte. I ne zaboravite da proverite deltu Mekonga sa njenom plovećom pijacom"

Kirgistan

"Predivna priroda, šarene radnje i veoma ljubazni ljudi, sem ako pomisle da ste američki pilot koji je verovatno došao da pobegne sa jednom od njihovih lepih devojaka. Možete naći čašu votke svetske klase"

Kiribati

"Raj, kakav bi trebalo da izgleda. Nema mnogo luksuza, ali fantastični plodovi mora i gostoprimstvo lokalnog stanovništa želite da doživite. Samo nemojte izlaziti napolje u "civilizaciju". I izdvojite malo vremena jer retko da više od 2-3 aviona nedeljno dolaze ovde"

Kiribati, Foto Profimedia
Kiribati, Foto Profimedia

Novi Zeland

"Uživajte u belim, crnim i zlatnim plažama, bilo kojoj vrsti sportova na vodi i aktivnostima za koje niste znali da postoje"

Novi Zeland, Foto Profimedia
Novi Zeland, Foto Profimedia

Nikaragva

"Ovo je veoma raznolika zemlja između Kostarike i Hondurasa. Pronaćićete legendarna surf mesta, neverovatne mogućnosti za ronjenje, i divnu prirodu. Samo ne naručujte "Cuba Libre" ovde. Barmen eventualno može da vam pomeša "Nica Libre""

Sijera Leone

"Ovaj raj obično nije na nečijim listama destinacija, ali bi trebalo da bude ako ste spremni da izađete iz svoje zone udobnosti. Očekujte neverovatne plaže, idilična sela i nasmejana lica. Ne očekujte infrastrukturu"

Komonvelt Dominika

"Jedno od najmanje poznatih ostrva Kariba zaslužuje da ga vidi više ljudi. Naravno, sa njega treba odneti deo šarma vulkana, jezera Bojling, skrivene plaže i prašume"

Norveška

"U redu, u redu, u redu, zovite me pristrasnim, ali ako niste videli Zapadnu obalu ili Severnu Norvešku, vi ne znate šta je zapanjujuća scenografija. Divlje planine, uvijeni fjordovi, nezamislivi vodopadi, veličanstveni glečeri, mala sela, i predvečerje će vas ostaviti bez daha. Da, čak ako ste i iz Teksasa. A da li da pomenem i Severnu svetlost? Idite, ili žalite zauvek"

Urugvaj

"Znate za zemlju između Argentine i Brazila? Druga najmanja zemlja u Južnoj Americi je i dalje prilično neotkrivena, iako nemam pojma zašto. Beleška o mirnim i opuštenim, ali veoma uzbudljivim ljudima mora da se izgubila u pošti"

(Bussines Insider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track