ONE SU KROJILE SUDBINU ZEMLJE: Evo kako su komete promenile našu planetu pre 13.000 godina
Foto: Profimedia

Neverovatno

ONE SU KROJILE SUDBINU ZEMLJE: Evo kako su komete promenile našu planetu pre 13.000 godina

Planeta -

Analiza simbola uklesanih na kamenim stubovima neolitskog arheološkog lokaliteta Gobekli Tepe, u jugoistočnoj Anadoliji u Turskoj, potvrdila je da su fragmenti roja kometa pali na Zemlju oko 10.950 godina pre nove ere.

Taj događaj zbrisao je neke vrste sa lica zemlje, među kojima su i mamuti, i pokrenuo jedno razdoblje koje su naučnici označili kao "mini ledeno doba". Ono je trajalo oko 1.000 godina uticalo na čitav tok daljeg razvoja ljudske istorije, tvrde istraživači.

Njihova istraživanja vremenski se poklapaju sa nalazima pronađenim duboko u ledu na Grenlandu, a čija starost je procenjena na 10.890 godina pre nove ere.

Prikazi na stubovima ukazuju na kataklizmični događaj, a crteži ljudi bez glava na katastrofu koja je odnela mnogo života, navode stručnjaci sa Univetziteta u Edinburgu.

Analiza slika sa stubova sa lokaliteta Gobekli Tepe podržava teoriju po kojoj je izvesno da će Zemlja, verovatno, iskusiti periode padanja kometa na njenu površinu, kao posledicu toga što se Zemljina orbita preklapa sa orbitirajućim prstenovima fragmenata kometa u prostoru.

(Telegraph.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track