RASPALIO PO IZBEGLICAMA Duda: Ne razumem, rat je, a muškarci beže i ostavljaju žene i decu!
Foto: Rojters I Wikipedia

Predsednik Poljske o migrantskoj krizi

RASPALIO PO IZBEGLICAMA Duda: Ne razumem, rat je, a muškarci beže i ostavljaju žene i decu!

Planeta -
Predsednik Poljske Andžej Duda potvrdio je da će Poljska ispuniti obećanje o prijemu oko 7.000 izbeglica sa Bliskog istoka i Afrike.

Međutim, on je isto tako kritikovao Evropsku uniju jer, kako kaže, ne ume da razlikuje izbeglice od gastarbajtera, preneli su poljski mediji. U intervjuu za nedeljno izdanje nemačkog lista Frankfurter algemajne cajtung Duda je kritikovao i muškarce izbeglice koji su ostavili svoje žene, majke i dece u ratu.

"Imigracija u Evropu je povezana i sa ekonomskom imigracijom, a EU ne ume među njima da napravi razliku. Većina izbeglica su mladi muškarci. Gde su njihove žene, majke, deca? Ostavljene u ratu? To se teško može razumeti", naveo je poljski predsednik.

Andžej Duda ponovio je, kao što to čini i poljska premijerka Beata Šidlo, da će Poljska ispuniti obavezu koju je preuzela prethodna liberalna poljska vlada i primiti oko 7.000 izbeglica u okviru kvota u preraspodeli izbeglica koje su već stigle u Evropu.

Ukazao je, međutim, na problem da Poljska, kao i druge postkomunističke članice teško nalaze izbeglice koje bi bile voljne da dođu u Poljsku, jer većina želi u Nemačku.

"Ljudi ne dolaze kod nas zato što mi ne možemo da im garantujemo nemačke uslove", istakao je Duda.

"Bezbednost poljskih građana je iznad prihvatanja izbeglica. Želimo da iskoristimo pravo da mi odlučujemo koje izbeglice će doći u Poljsku. Postoji još jedna bitna stvar, treba naći izbeglice koje bi htele da dođu u Poljsku", ocenila je poljska premijerka Beata Šidlo.

Ranije su poljski zvaničnici najavili da će hteti prvenstveno da pomognu azilom starima, ženama i deci koji zaista beže od rata u domovini, a ne mladim muškarcima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track