VAŠINGTON ŽELI GLOBALNU STRATEŠKU DOMINACIJU: Tramp nišani Ruse i Kineze
Foto: Reuters

Opasna taktika

VAŠINGTON ŽELI GLOBALNU STRATEŠKU DOMINACIJU: Tramp nišani Ruse i Kineze

Planeta -

Kompjuterska simulacija dokazala da su navodni odbrambeni sistemi SAD okrenuti ka Rusiji i Kini i da im omogućuju iznenadne nuklearne napade, tvrdi general Viktor Poznikhir

MOSKVA - U jeku tenzija SAD sa Rusijom, ali i Kinom i Severnom Korejom, američko raspoređivanje raketnog štita u Južnoj Koreji predstavlja samo korak ka globalnoj strateškoj dominaciji, koja će im omogućiti iznenadne nuklearne udare na Rusiju i Kinu.

General Viktor Poznjihin: Vojni potezi SAD usmereni protiv Rusije i Kine (Foto: Printscreen YouTube)
General Viktor Poznjihin: Vojni potezi SAD usmereni protiv Rusije i Kine (Foto: Printscreen YouTube)

General-pukovnik Viktor Poznjihir, zamenik šefa operacija ruskog generalštaba, kaže da se Amerika, pod vođstvom predsednika Donalda Trampa, instaliranjem navodnog antibalističkog odbrambenog sistema širom sveta tajno priprema za udar na Rusiju i Kinu.- Amerika pokušava da dođe u poziciju iz koje može da se u roku od sat vremena angažuje protiv svakog cilja bilo gde u svetu. Prisustvo američkih raketnih baza u Evropi, kao i razarača sa krstarećim raketama nedaleko od obale Rusije stvara moćnu komponentu za izvođenje iznenadnog nuklearnog udara protiv Rusije - rekao je general Poznjihir.

On ističe da kompjuterska simulacija pokazuje da su potezi SAD usmereni protiv Rusije i Kine, a ne, kako se tvrdi u Vašingtonu, protiv "pretnji otpadničkih država Irana i Severne Koreje“.

- Američki raketni sistem pokriva sve moguće putanje ruskih balističkih projektila ka teritoriji SAD i očekuje se da će taj sistem biti dodatno unapređen zahvaljujući novim satelitima u nižoj Zemljinoj orbiti. Iznenadni američki nuklearni udar na ciljeve u Rusiji ili Kini pokazao bi u punom svetlu efikasnost ovog raketnog sistema - kaže general.

Amerika se jednostrano povukla iz Sporazuma o antibalističkim projektilima, koji je 1972. potpisan sa SSSR, kako bi razvila napredne sisteme koji mogu da se iskoriste za uništavanje meta na Zemlji, ali i u kosmosu.Američki predstavnik Robert Vud odbacio je ove tvrdnje i tvrdi da je reč o naučnoj fantastici.Kina je u više navrata ponovila da se protivi razmeštanju američkog sistema u Južnoj Koreji, rekao je Lu Kang, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

PROPAGANDA Kimovi omladinci ponovo prete ZBRISAĆEMO AMERIKU MILIONIMA NUKLEARKISeverna Koreja je saopštila da će Pjongjang na „totalni rat“ sa SAD reagovati nuklearnim ratom i da će Ameriku zbrisati milionima nuklearnih bombi.Liga omladine Severne Koreje poručila je da će uništiti celu planetu ako njihova zemlja bude u opasnosti.- Spremni smo da napadnemo đavole koji planiraju nuklearnu katastrofu - poručili su omladinci Kim Džong Una.S druge strane, administracija Donalda Trampa ublažila je juče retoriku navodeći da će primeniti ekonomski i diplomatski pritisak na Severnu Koreju kako bi se rasformirao nuklearni program te zemlje.

Marija ZaharovaDAJTE ŠANSU DONALDUPortparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je juče da je „predsednik SAD Donald Tramp tek počeo da rukovodi zemljom i treba mu dati šansu da poboljša odnose sa Rusijom“.- Problemi su posledica kursa prethodne američke administracije Baraka Obame. Pogoršanje odnosa nije u interesu nijednog od naša dva naroda - rekla je ona.

Admiral Hari Haris tvrdiHAVAJIMA PRETI OPASNOSTAdmiral Hari Haris, komandant američkih snaga na Pacifiku, izjavio je da kontinentalom delu SAD ne preti opasnost ali da bi Havaji mogli da budu ugroženi.- Za sada je odbrana na Havajima adekvatna, ali jednog dana bi mogla da bude preslaba - rekao je Haris.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: TOP 10 najvećih “bisera” Donalda Trampa!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track