OPASNE IGRE: Sorosev udar na Trampa!
Foto: Reuters, Profimedia

Milijarder smešta novoizabranom predsedniku SAD

OPASNE IGRE: Sorosev udar na Trampa!

Planeta -

Iza demonstracija na ulicama američkih gradova stoje organizacije koje podržava ili finansira bogataš koji decenijama iz senke snažno utiče na svetsku politiku

Milijarder Džordž Soros i veliki poklonik Hilari Klinton stoji iza demonstracija u SAD, na kojima se protestuje protiv novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa, pokazuju dokumenti i analize stručnjaka za globalnu politiku. Istovremeno, sagovornici Kurira ocenjuju da Soros na taj način želi da uceni Trampa i natera ga da radi za njegove interese.Asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Milan Krstić objašnjava za Kurir da je Sorosev krajni cilj da primora novog predsednika SAD da sarađuje.

- Sorosev interes bi bio da se izvrši pritisak na Trampa kako bi u ovom prelaznom periodu, u kojem se prave planovi konkretnih politika, uvrstio interese poraženog dela establišmenta. Praktično, oni time teraju Trampa da ih ubaci na njegovu agendu. Svakako svi ti protesti ne bi trebalo i ne bi smeli da se nastave, pošto mogu da budu veoma kontraproduktivni, da naruše legitimitet sistema - ocenjuje Krstić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je jasno da Soros stoji iza dela protesta u SAD i da to radi kako bi ucenio Trampa.- Soros je, kao i Rokfeler, ideološki postavljen protiv Trampa i oni sada pokušavaju da naprave narandžastu revoluciju, vrate tamo gde je smišljena i spreče velike promene. Mislim da je Tramp ozbiljan igrač, da će se ozbiljno boriti i da neće biti predsednik u belim rukavicama, koga će sistem moći da amortizuje. Svi ti milijarderi su imali mnogo zakonskih previda, ali i pitanje je da li će sistem sada da zažmuri na to. Sve to je za nas dobro, jer će Soros manje finansija i pažnje usmeriti na podsticanje nevladinih organizacija da prave probleme kod nas - zaključuje Anđelković.Inače, među mejlovima Džona Podeste, šefa izbornog štaba Klintonove, koje je objavio Vikiliks, obelodanjen je i strateški dokument u kojem se spominje organizacija Muvon.org, koju podržava i finansira Soros. Uoči protesta poslala je saopštenje u kojem je Tramp optužen za netrpeljivosti, ksenofobije, islamofobije i mizoginiju .

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track