OPASNOST PO ČITAVU EVROPU: Erupcija vulkana preti svakog časa! Posledice će biti katastrofalne
Foto: AP

Upozorenje

OPASNOST PO ČITAVU EVROPU: Erupcija vulkana preti svakog časa! Posledice će biti katastrofalne

Planeta -

Erupcija jednog vulkana na Islandu mogla bi da se dogodi svakog časa, a stručnjak za geofiziku upozorava da bi to moglo ostaviti katastrofalne posledice.

Hekla, vulkan na jugu Islanda poslednji put je imao erupciju 2000. godine i naučnici upozoravaju da preti nova koja bi mogla dovesti do problema u vazdušnom saobraćaju širom Evrope.

Pal Einarson, profesor geofizike na Univerzitetu Island upozorava turiste da se ne penju po vulkanu.

"Hekla je opasan vulkan. Ne budemo li pažljivi moglo bi doći do katastrofe sledeći put kada dođe do erupcije. Danas, grupe turista posećuju Heklu tokom čitavog leta. Imamo i 20-30 putničkih aviona koji nadleću Heklu svakog dana", prenosi Independent njegove izjave.

Pedesetak kilometara od Hekle nalazi se još jedan aktivni vulkan. Erupcija tog vulkana 2010. godine izbacila je ogromne količine vulkanskog pepela u atmosferu. Mnogi će se setiti koliko problema u vazdušnom prostoru je stvorila ta erupcija. Veći deo Evrope bio je prisiljen da zabrani letenje putničkim avionima, a to se odrazilo i na prekoatlantski saobraćaj.

U razdoblju od 14. do 25. aprila te godine letovi su bili otkazani zato što vulkanska prašina može naneti tešku štetu motorima aviona. Tako stroga zabrana letenja nije bila zabeležena od završetka Drugog svetskog rata, a milioni putnika širom sveta ostali su zarobljeni na aerodromima.

(Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja