OPOZICIJA ZBRISALA VLAST U RUMUNIJI: Izvori u Bukureštu najavljuju još jaču saradnju sa Srbijom!
Foto: Printscreen Tweet

Ubedljiva pobeda socijaldemokratske stranke

OPOZICIJA ZBRISALA VLAST U RUMUNIJI: Izvori u Bukureštu najavljuju još jaču saradnju sa Srbijom!

Planeta -

Rumunska levičarska Socijaldemokratska partija (PSD) pobedila je na parlamentarnim izborima, koji su danas održani u toj zemlji, osvojivši više od 45 odsto glasova, pokazuju dve izlazne ankete.

Prema rezultatima anketa, PSD je osvojila između 45,5 i 45,8 odsto glasova. Za njom sledi stranka desnog centra Nacionalna libaralna partija (PNL) koja je osvojila između 20,7 i 21 odsto glasova, pokazuju ankete koje su sproveli KURS-Avangarde i IRES. Unija Spasite Rumuniju osvojila je između 8 i 9,2 odsto glasova.

"Ovo je ubedljiva pobeda Socijaldemokratske stranke, a najveći gubitnik je Nacionalna libaralna partija predsednika Klaus Johanisa", izjavio je ekskluzivno za Kurir Liviu Salagean iz pobedničke partije PSD dodao "da će za razliku od politike koju su vodili liberali, PSD dolaskom na vlast nastaviti da razvijaja tradicionalno dobre odnose sa Srbijom koje je oduvek imala".

Rumuni su glasali na parlamentarnim izborima godinu dana pošto je bivši premijer, socijaldemokrata Viktor Ponta podneo ostavku na tu funkciju posle masovnih protesta.

Očekuje se da će najveća partija u Rumuniji, Socijaldemokratska stranka, pokušati da formira koaliciju sa manjim partijama. Dvodomni rumunski parlament ima ukupno 504 poslanička mesta.

Prvi preliminarni zvanični rezultati se očekuju u ponedeljak ujutro.

Ponta je u novembru prošle godine podneo ostavku na funkciju premijera posle masovnih demonstracija koje su izbile posle tragičnog požara u jednom bukureštanskom noćnom klubu, u kojem su poginule 64 osobe. U poslednjih godinu dana Rumuniju je vodila nestranačka, tehnokratska vladu na čelu sa bivšim evropskim komesarom za ; poljoprivredu Dačijanom Čološem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track