ORBAN: Evropa je na rubu propasti, krajnje je vreme da ozbiljno shvatimo Trampa
Foto: AP 5 Sept 2016

Premijerska analiza

ORBAN: Evropa je na rubu propasti, krajnje je vreme da ozbiljno shvatimo Trampa

Planeta -

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je krajnje vreme da Evropska unija (EU) ozbiljno shvati novog predsednika SAD Donalda Trampa.

Orban je rekao na konferenciji za štampu u Briselu da EU treba da pregovara o novom trgovinskom sporazumu sa SAD, kao i sa Kinom. On je zatražio od EU da ponovo vrati na dnevni red odnose da Rusijom. Mađarski premijer je naveo da Unija ima mogućnost da usvoji reforme koje će ponovo učiniti Evropu velikom. Orban je kazao da EU treba da napusti svoje federalističke namere, jer samo jake članice mogu da garantuju uspeh Unije. On je naveo da je Evropa od globalnog postala lokalni igrač, dodajući da se teško bori čak i sa tom smanjenom ulogom.

Evropska unija ide u pogrešnom smeru, ali postoji prilika da se taj blok reformiše i da "Evropa ponovo bude velika", rekao je danas premijer Mađarske Viktor Orban, javlja agencija MTI. Orban je rekao da je glavno pitanje do koje mere je Evropa spremna da se prilagodi novom dobu. Umesto otvorenih društava, ljudi žele demokratska društva u novom dobu "koje kuca na vrata Evrope", priča Orban.

"Stvari ne samo da idu loše u Briselu, već idu u pogrešnom smeru", dodaje on. Pre 20 godina, Evropa je imala jako ambiciozne ciljeve, međutim, nijedan od tih ciljeva nije ispunjen, rekao je mađarski premijer, pominjući Evroazijski trgovinski dogovor i nezavisnu bezbednosnu politiku Evrope, koji nikada nisu ostvareni. Umesto da uče iz ekonomskih uspeha Kine i drugih azijskih država, Evropa pokušava da ubedi sebe da je ono što tamo postoji samo privremeno ili nema utemeljenje, rekao je Orban.

Predsednik SAD Donald Tramp dao je istorijsku izjavu, rekavši da je pravo svake zemlje da sebe stavi na prvo mesto, priča Orban, dodajući da će uskoro biti promena i da je doba multilateralizma pri kraju. Nakon ekonomske krize 2008. godine, došlo je do nezapamćene smene u svetskoj politici i ne postoji konsenzus o tome kako će izgledati nova politička struktura sveta, rekao je Orban. Evropa je jedva spremna da se nosi i utiče na probleme u regionu, a kamoli sa ratovima u Siriji i Ukrajni, osuđuje on.

Dodaje da ekonomski rast u Evropi neće preći 1-2 odsto u narednih nekoliko godina, osvrćući se na to da je Evropa nekada bila relevanta globalno pre nego što je postala regionalna sila. "Evropa će izgubiti status globalnog igrača i preći na region, gde će imati problema da zadrži uticaj na duže vreme", dodaje on.

Premijer je rekao da je Evropa fokusirala svoje snage na pogrešne ciljeve, postajući rob utopijskim idejama supranacionalne Evrope. Zaključio je da ne postoji jedan evropski narod, već narodi, i da je Evropa pokazivala samopouzdanje kada je imala višestruke centre moći, kako bi pokazala da je spremna da štiti sebe bez spoljne pomoći, što bi Evropi dalo mogućnosti da pregovara kao jednak parner sa svima, uključujući Rusiju. Mora se postići novi dogovor sa SAD, kao i prilike da se otvore pregovori sa Kinom, a problem Rusije treba staviti na agendu, rekao je Orban.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track