ORBAN: Granica prema Srbiji je hermetički zatvorena
Foto: AP

Zaustavljen priliv migranata

ORBAN: Granica prema Srbiji je hermetički zatvorena

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je danas zadovoljstvo aktuelnom zaštitom granice prema Srbiji, ocenivši da je ona "hermetički zatvorena" za ilegalne migrante.

On je, nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom u Budimpešti, istakao da niko više ne može, zahvaljujući nadzoru u kojem učestvuje 8.000 vojnika i policajaca, ilegalno ući u Mađarsku.

Glavna tema razgovora dva premijera bilo je predstojeće učešće austrijske policije u zaštiti mađarsko-srpske granice. Austrija će, kako je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, preneo Kern, uskoro uputiti 20 policajaca. Takođe je dodao da se razmišlja i o proširenju saradnje u ovoj oblasti uz uključenje vojske Austrije. Austrijski vojnici, prema njegovim rečima, mogli bi preuzeti humanitarni rad, to jest pomoći u uspostavljanju infrastrukture.

Dve strane su se usaglasile da treba uključiti i nevladine organizacije. Kern je podvukao da je podrška Austrije na mađarsko-srpskoj granici u saglasnosti sa Konvencijom o ljudskim pravima.

Orban je kritikovao Evropsku komisiju, istakavši da je zbog zahteva iz Brisela došlo do zatvaranja prihvatilišta za tražioce azila, zbog čega mnogi, odmah nakon podnošenja molbi, nestanu iz Mađarske. To je, kako je objasnio, razlog što i dalje oko 200 migranata nedeljno iz Mađarske dospeva u Austriju.

Mađarska, prema njegovim rečima, na osnovu aktuelnog zakona nema sredstva koja bi zadržala te ljude. Kern je izrazio nadu da će se stanje stabilizovati i čak smanjiti broj izbeglica kroz mere koje će biti preduzete u zajedničkom nadzoru mađarske granice.

Do kraja avgusta, početkom septembra, kako je dodao, videće se da li to donosi rezultate. Poseta Kerna Budimpešti, međutim, nije donela nikakve novine po pitanju spora oko povratka "Dablinskih slučajeva".

Budimpešta odbija da prihvati "dablinske slučajeve" iz Austrije, pošto su ta lica, kako ističe mađarska vlada, ušli na tlo EU najpre u Grčkoj, te je ona nadležna za te osobe.

Mađarska je, međutim, kako je kazao spremna da preuzme građane sa zapadnog Balkana I da ih posle odmah vrati u zemlje porekla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track