OTPUŠTENE SUDIJE KOJE ODLUČUJU O NOBELU ZA MEDICINU: Umešani u skandal koji je potresao Švedsku!
Foto: Profimedia

Laureat će biti poznat sledećeg meseca

OTPUŠTENE SUDIJE KOJE ODLUČUJU O NOBELU ZA MEDICINU: Umešani u skandal koji je potresao Švedsku!

Planeta -

Dvojica sudija su otpušteni iz komisije koja bi trebalo da sledećeg meseca donesu odluku ko je dobitnik Nobelove nagrade za medicinu.

Odluka da Harijet Valberg i Anders Hamsten ne budu više članovi komisije došla je posle odluke švedske vlade da otpusti celu upravu prestižnog Instituta Karolinska gde su pomenuta dva naučnika radila.

Naime jedan od vodećih specijalista za transplantaciju dušnika, Paolo Makiarini je radio takođe na tom institutu. Ali, njegova dva pacijenta su umrla a on je optužen da je falsifikovao svoj radni dosije. E upravo dva doktora koja su otpuštena iz Nobelove komisije radili su u upravi Karolinska instituta, i bili su, kako se tvrdi, među onimam koji su ignorisali upozorenja u vezi sa italijnskim doktorom.

"Skandal je prava reč. Ljudi su oštećeni zbog delovanja Karolinska instituta i Univerzitetske bolnice Karolinska", rekla je ministarka za visoko obrazovanje. Helen Helmark Knutson.

Paolo Makiarini je angažovan 2010, dve godine posle izvedene prve transplantacije dušnika koji je delimično "napravljen" od ćelija pacijenta.

Ali izgubio je posao ranije ove godine nakon što je emitovan TV dokumentrarac gde je prikazan snimak operacije koju je izveo u Rusiji koje je institut Karolinska opisao kao "veoma alarmantnu".

Tužioci u Švedskoj su u junu rekli da istražuju italijanskog doktora zbog sumnje da je počinio dva ubistva iz nehata u dve bolnice u Švedskoj.

Ostali izveštaji navode da je faslifikovao informacije u svojoj biografiji.

Doktor Makiarini negira sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

(BBC/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track