OVAKO JE PLANIRAN ATENTAT NA KIMA: Unajmljen drvodelja kome su hteli da plate 740.000 dolara!
Foto: Reuters

Severnokorejska verzija

OVAKO JE PLANIRAN ATENTAT NA KIMA: Unajmljen drvodelja kome su hteli da plate 740.000 dolara!

Planeta -

Severna Koreja tvrdi da su agenti CIA unajmilji drvodelju iz Severne Koreje pod imenom Kim, koga su našli u Rusiji, debelo mu platili i da su ga snabdeli "biohemijskim supstancama i radioaktivnim materijalima".

Kako tvrdi Pjongjang, sve je počelo u junu 2016. godine kada su agenti CIA i njihove kolege iz Južne Koreje pronašli Korejca u ruskom gradu Habarovsku, a koji je radio u drvnoj industriji. Pjongjang u svom saopštenju naziva atentatora Kim ili "ljudski šljam".

Oni su ga brzo nagovorili da napravi ovaj zločin, a da je izvršio ubistvo dobio bi oko 740.000 dolara.

Kim se vratio u Pjongjang gde je prošle godine sa južnokorejskim agentima dogovarao kako će doći do oružja. Kao potencijalne lokacije gde bi napao vođu, pominjali su se mauzolej ili vojna parada.

U martu i aprilu 2017. atentator je otišao u Kinu kako bi se u gradu Dandong sreo sa agetima, a tamo je dobio novi satelitski telefon koji mu je služio za tajnu komunikaciju. Pominje se da je oružje trebalo da bude dostavljeno u maju, ali se dalje ne objašnjava zašto nije došlo do isporuke.

Službe Severne Koreje su na čudan način objasnile kako znaju da je CIA bila umešana u čitavu priču.

"Samo oni mogu da proizvedu takvo oružje", piše saopštenju državnog ministarstva i dodaje se da je Južna Koreja finansirala dobar deo operacije.

(E.P.K.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track