OVDE DEFINITIVNO NE ŽELITE DA PUTUJETE: Ovo je 13 najopasnijih zemalja, neke će vas iznenaditi
Foto: AP 5 Nov

PROCENA RIZIKA

OVDE DEFINITIVNO NE ŽELITE DA PUTUJETE: Ovo je 13 najopasnijih zemalja, neke će vas iznenaditi

Planeta -

Kompanija za procenu rizika Verisk Mejplkroft sastavila je popis zemalja s najvećim rizikom od nasilja i kriminala, tačnije, popis najopasnijih zemalja sveta.

Popis je uglavnom fokusiran na zemlje u kojima postoji veliki uticaj trgovine drogom, opasnost od otmica, pljački, iznuda i drugih aktivnosti koje uključuju nasilje ili vode do nasilja.

Svakoj zemlji na popisu je dodeljena brojčana vrednost rizika, a brojevi se kreću od 10, što znači nizak rizik, do nule koja predstavlja najveći rizik.

Možda i ne čudi da su najopasnije zemlje one na Bliskom istoku, u Africi i Latinskoj Americi, gde su ekonomije slabije razvijene, a politički sistem halapljiv. Tako se, na primer, Latinska Amerika našla na popisu zahvaljujući svojoj ulozi u globalnoj trgovini drogom.

U ovih 13 zemalja postoji ekstremna opasnost od nasilnog kriminala:

13. Nigerija (2,37)

Najveća afrička ekonomska sila u poslednjih nekoliko godina doživela je napredak, ali zbog prevladavanja terorističke grupe Boko Haram, u Nigeriji je opasnost od nasilja jako velika.

12. Kolumbija (2,31)

Kolumbija je jedna od glavnih zemalja za trgovinu drogom, a ta zemlja i proizvodi veliku količinu svetskog kokaina. Zbog brojnih bandi za trgovinu i dilovanje droge ova zemlja je takođe ekstremno opasna.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

11. Libija (2,30)

Posle uništenja režima Muamera Gadafija 2011. godine, vakum moći se dogodio u Libiji a ta je zemlja postala leglo aktivnosti Islamske države.

Libija, Sirt, Foto: Reuters
Libija, Sirt, Foto: Reuters

10. Pakistan (1,98)

Zemlja u kojoj su raširene političke i verske tenzije, a česti su i teroristički napadi poput onoga u ponedeljak, kad je militantna grupa napala vojnu bazu u regiji Kašmir.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

09. Somalija (1,75)

Somalija je jedna od najnestabilnijih nacija sveta. Ta zemlja je središte epidemije piratstva koja je pogodila Indijski okean u poslednjih nekoliko godina a takođe je i dom terorističkoj grupi al Šabab.

Foto: AP
Foto: AP

08. El Salvador (1,55)

Smešten u srcu Srednje Amerike, El Salvadorom često haraju nasilne bande i krijumčari drogom. Pre samo manje od četvrt veka u toj zemlji je završio brutalni 12-godišnji građanski rat.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

07. Venecuela (1,46)

Poput Kolumbije, Venecuela je jedna od glavnih ulaza krijumčara droge u SAD. Ekonomija ove zemlje je kolabirala otkako je 2014. pala cena nafte, vodeći do nestašice hrane i osnovnih potrepština za većinu stanovnika. To je dovelo do porasta nasilja u Venecueli.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

06. Honduras (1,44)

2015. je Honduras beležio jednu od najvećih stopa ubistava u svetu. U toj zemlji dominiraju nasilne ulilčne bande.

Foto: reuters
Foto: reuters

05. Sirija (1,19)

Rastrgana strašnim i iscrpljujućim ratom između pobunjenika i snaga predsednika Bašara al Asada, Sirija se suočava s velikom humanitarnom krizom. U velikim gradovima vazdušni napadi svakodnevno ubijaju veliki broj ljudi.

(VIDEO) SIRIJA SPREMNA ZA NOVU OFANZIVU: Damask zove turiste da nagrnu na njihovu obalu!

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gotovo pola miliona ljudi ubijeno je otkako je u Siriji počeo sukob 2011. godine. Velika prisutnost Islamske države situaciju čini još težom.

04. Irak (1,19)

Više od decenije posle početka rata u Iraku, ta nacija se još oporavlja od sukoba. I u toj zemlji teroristi ID pogoršavaju stanje u određenim regijama, a u većini zemlje još uvek ima puno nasilja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

03. Meksiko (1,17)

Kao središte za krijumčare droge između Severne i Južne Amerike, Meksiko ima velikih problema s nasiljem. Snage sigurnosti trpe zbog smanjenog proračuna pa je opšta sigurnost smanjena.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

02. Gvatemala (0,72)

Poput El Salvadora i Hondurasa, Gvatemala je srednjeamerička nacija pogođena industrijom krijumčarenja droge. U 2015. je u Gvatemali prijavljeno 91 ubistvo nedeljno.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

01. Avganistan (0,71)

Zemlja u kojoj ima daleko najviše nasilnih zločina definitivno je Avganistan. U toj zemlji pustoši i fundamentalistička islamistička grupa Talibana, a uz to je snažno prisutna i trgovina heroinom.

Foto; AP
Foto; AP

(Net.hr)

VERUJTE, OVDE NE ŽELITE DA ŽIVITE Ovo je 10 najgorih država na svetu, iznanadićete se ko je na listi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track