OVDE JE I VAZDUH SKUP: Singapur pobednik u trci za najskuplji grad na svetu
Foto: Profimedia

Gde se živi najskuplje

OVDE JE I VAZDUH SKUP: Singapur pobednik u trci za najskuplji grad na svetu

Planeta -
Iza njega su Cirih, Hong Kong, Ženeva i Pariz. London je šesti, a Njujork je na sedmom mestu.

Economist Intelligence Unit (EIU) rangirao je Singapur treću godinu za redom kao najskuplji grad na svetu. U istraživanju su poređene potrošačke korpe u preko 133 gradova.

Kao referenca za poređenje uzet je Njujork, dok su poređenja troškova vršena kod 160 usluga i proizvoda, uključujući hranu, odeću, pribor za domaćinstvo, kućne rente, prevoz, komunalne usluge.

Singapur je najskuplji za velike stavke kao što je posedovanje automobila. On je takođe skup kada je u pitanju kupovina odeće i plaćanje komunalnih troškova .

Istraživači su saopštili da je 2015. došlo do velikih promena u rangiranju na šta je uticao rast dolara i devalvacija drugih valuta, pad cena nafte i sirovina, kao i geopolitička neizvesnost.

Najjeftiniji su Lusaka, glavni grad Zambije, a zatim Bangaloru i Mumbaj u Indiji, rekao je EIU, a pet od 10 najmanje skupih gradova na svetu nalaze se u Indiji i Pakistanu.

Od gradova evrozone, Pariz je jedini koje se ove godine zadržao među deset najskupljih gradova sveta, ali je skliznuo za tri mesta, na poziciju petog najskupljeg grada.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track