OVO JE ČOVEK KOJI JE IZDAO RUSIJU: Evo šta mu se desilo kad su ga uhvatili
Foto: Printscreen Youtube

Špijunaža

OVO JE ČOVEK KOJI JE IZDAO RUSIJU: Evo šta mu se desilo kad su ga uhvatili

Planeta -

Sud u Rusiji osudio je bivšeg rezervnog pomorskog oficira Jevgenija Mataitisa na 13 godina zatvora zbog prodaje državnih tajni Litvaniji, nakon što je ovog 39-godišnjeg ruskog državljanina proglasio krivim za izdaju zemlje, preneo je Rojters

Sud u Rusiji osudio je bivšeg rezervnog pomorskog oficira Jevgenija Mataitisa na 13 godina zatvora zbog prodaje državnih tajni Litvaniji, nakon što je ovog 39-godišnjeg ruskog državljanina proglasio krivim za izdaju zemlje, preneo je Rojters.

Federalna služba bezbednosti je u saopštenju navela da je Mataitis priznao da ga je litvanska obaveštajna služba regrutovala 2009. godine i da je pristao da predaje državne tajne o oružanim snagama Rusije u zamenu za mesečnu platu.

Prema navodu suda, Mataitis je šest godina skupljao te informacije u regionu Kalinjingrada, ruske enklave koja se graniči sa Poljskom i Litvanijom, i u kojoj se nalazi glavna baza ruske Baltičke flote.

FSB je saopštio i da je Mataitis, koji ima dvojno rusko-litvansko državljanstvo, nakon priznanja krivice kažnjen i novčano sa 200.000 rubalja ili nešto više od 3.000 dolara, oduzet mu je vojni čin, a kaznu će služiti u zatvoru sa visokim stepenom obezbeđenja.

AFP podseća da je sudski proces protiv Mataitisa, uhapšenog prošle godine u Kalinjingradu, jedan u nizu slučajeva u kojima su ruski državljani optuživani za izdaju, špijunažu i odavanje državnih tajni. Pod optužbom se našla i neimenovana majka sedmoro dece, protiv koje je optužba povučena prošle godine nakon reakcije javnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track