OVO JE NAJKORUMPIRANIJA ZEMLJA NA SVETU: Stručnjak za mafiju otkrio sve
Foto: Printscreen Facebook

Da ne poveruješ

OVO JE NAJKORUMPIRANIJA ZEMLJA NA SVETU: Stručnjak za mafiju otkrio sve

Planeta -

Britanija je najkorumpiranija zemlja na svetu, tvrdi novinar Roberto Saviano, koji je više od deceniju proveo razotkrivajući kriminalne delatnosti italijanske mafije.

Saviano (36) živi pod policijskom zaštitom od objavljivanja otkrića o članovima Kamore, moćnog Napuljski ogranka mafije, 2006. godine.

On je na literalnom festivalu Hai-on-Vie rekao: "Ako bih vas pitao koje je najkorumpiranije mesto na Zemlji možda bi većina rekla da je Avganistan, možda Grčka, Nigerija, jug Italije a ja ću vam reći da je to Velika Britanija".

"Nije u pitanju birokratija, nije policija, nije politika, ali ono što je korumpirano je finansijski kapital. 90 odsto vlasnika kapitala u Londonu imaju svoje sedište u ofšor zonama".

"Džersi i Kajmanska ostrva su pristupne kapije "krivičnog" kapitala u Evropi i Velikoj Britaniji", obasnio je on.Velika Britanija rangirana na 10. mestu u indeksu percepcije korupcije Transparenci Internationala za 2015. godinu, koji je ocenjivao nivo korupcije u javnom sektoru širom sveta.

Saviano je komentarisao i eventualno ocepljenje Britanije od EU, tvrdeći da bi to ovu zemlju još više izložilo organizovanom kriminalu.

"Odlazak iz EU znači omogućavanje Katari društavima, meksičkim kartelim i ruskoj mafiji da dobiju još više snage a HSBC je već platio 2 milijarde evra kazni američkoj vladi jer su priznali da su prali novac kartela iranskih kompanija", objasnio je on.

(Indipendent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track