OVO JE NAJOPASNIJA MAFIJA NA SVETU: Duplo jača od Koza Nostre, a rasprostranjena po celoj planeti
Foto: AP

Snabdevaju ceo svet kokainom

OVO JE NAJOPASNIJA MAFIJA NA SVETU: Duplo jača od Koza Nostre, a rasprostranjena po celoj planeti

Planeta -

Na samom vrhu italijanske čizme, u regiji Kalabrija, postoji jedna stara legenda o tri španska viteza, Osu, Mastrosu i Karkanjosu koji su osvetili svoju silovanu sestru pa pobegli iz rodne grude kako bi izbegli kaznu.

Oso je pristao na Siciliji gde je zamolio pomoć Svetog Jurija i osnovao Koza Nostru. Mastroso je pristao u Napulju gde je zamolio zagovor Device Marije i osnovao Kamoru. Karkanjoso je stigao u Kalabriju i tamo "uz pomoć" arhanđela Mihaila osnovao Ndrangetu.

Legenda o hrabrim vitezovima, zapravo je priča koju priprosti kriminalci i njihovi saradnici pričaju kako bi romantizovali nastanak tri notorne talijanske kriminalne organizacije, poznate pod zajedničkim nazivom mafija.

Od njih je najpoznatija Koza Nostra, ovekovečena mnogo puta u književnosti i filmskoj industriji, ali koja danas nije ni blizu svojoj nekadašnjoj "slavi". Iz krvavog sukoba s državom koji je tokom 80-ih i početkom 90-ih godina vodio zloglasni bos Salvatore Toto Rina, Koza Nostra je izvukla deblji kraj, pogotovo pošto su razjarili javnost i organe vlasti besramnim ubistvima sudija i tužilaca i nizom bombaških napada po celoj Italiji. Iako i dalje moćna, naročito na Siciliji, hijerarhijski organizovana Koza Nostra danas se smatra manje opasnom i uticajnom nego Kamora i Ndrangeta.

Njihove kolege iz Kamore znatno su uspešnije. Ilegalno carstvo Kamore proširilo se i daleko van granica Napulja, a najveći problem vlastima predstavlja činjenica da ubijenog ili uhapšenog bosa odmah zameni jedan ili nekolicina drugih, po pravilu okrutnijih od prethodnika.

Dugo u senci Koza Nostre i Kamore, u Kalabriji je svoje pipke širila Ndrangeta. Ovaj naziv prvi put se spominje krajem 19. veka da bi se opisala tajna i hijerarhijski organizovana društva razbojnika koje je vezalo načelo omerte - zaveta ćutanja njihovih članova koji ne bi smeli ni da pisnu o organizaciji pred policijom ili sudom.

Do početka 1970-ih, aktivnosti klanova Ndrangete i Italiji su bile ograničene na Kalabriju, a njihova zarada se temeljila uglavnom na iznudi i švercu. Preko šverca cigareta ubrzo su se povezali s Koza Nostrom i Kamorom, a poneseni akcijama Crvenih brigada počeli su da otimaju bogataše i da zarađuju na otkupninama koje bi njihove porodice odmah platile.

Ako bi se neko i nećkao, poput naftnog magnata Džona Pola Getija, čijeg su unuka Džona Pola Getija III oteli 1973, mafijaši bi porodici poslali deo tela otetog/e da malo ubrzaju transakciju.

Posle dva krvava interna rata u kojima je poginulo skoro 1.000 ljudi, klanovi Ndrangete su početkom devedesetih napokon osnovali telo nadležno za rešavanje sukoba, najverovatnije na sugestiju članova Koza Nostre koji su već imali svoju "Komisiju".

Poznato pod nazivom La Provincia, ovo telo je neka vrsta mafijaškog upravnog odbora u kome sede najmoćniji članovi Ndrangete koji osim rešavanja sukoba odlučuju i o najvažnijim pitanjima vezanim uz organizaciju. Njihovi članovi se sastaju i biraju u gradiću San Luka u koji dolaze svakog septembra pod okriljem hodočašća u svetište Santa Maria di Polsi.

Krabinjeri, Foto: AP
Krabinjeri, Foto: AP

Posle osnivanja La Provincie ilegalni poslovi Ndrangete su procvetali, najviše zahvaljujući švercu kokaina - dok su Kamora i Koza Nostra bili koncentrisani na heroin, klanovi kalabrijske mafije bacili su se na ono što je preostalo. Na njihovu sreću, kokain je uskoro postao znatno popularnija i raširenija droga od heroina, a veze koje su uspostavili s kolumbijskim narko kartelima omogućile su im da uvoze i preprodaju desetine tona "belog".

Snaga i bogatstvo Ndrangete toliko su porasli da su krajem 90-ih godina već postali najmoćnija od tri italijanske mafije, a tu poziciju prema mnogim istraživanjima još nisu napustili.

Italijansko ministarstvo obrane naručilo je 2013. studiju o uticaju kriminalnih grupa od univerziteta Katolika del Sakro Kuore u Milanu, a oni su zaključili da su moć i uticaj Ndranghete u najmanju ruku jednaki moći Kamore, a duplo veći od Koza Nostre.

Postoje dva razloga zašto je organizacija toliko snažna. Prvo, skoro svi članovi klanova/porodice Ndrangete (kojih ima oko stotinak samo u Kalabriji) su porodično povezani i za razliku od članova Kamore i Koza Nostre vrlo retko otkrivaju policiji detalje svojih operacija ili imena drugih članova porodice. Na nekoliko hiljada pokajnika iz Kamore i Koza Nostre ima jedva stotinak članova Ndrangete, među kojima tek nekolicina više pozicioniranih.

Foto: AP
Foto: AP

Drugi razlog je globalizacija- Ndrangeta se tokom 20. veka proširila doslovno po celom svetu, a jake porodice nalaze se svugde od Nemačke, Belgije i Francuske, preko Kanade i Australije pa sve do Južnoafričke Republike.

Gotovo da nema mesta na svetu na kome organizacija nije uključena u neki ilegalni posao, a to se najbolje vidi na proceni prema kojoj 80 odsto profita koji ostvaruju klanovi bazirane u Kalabriji potiče izvan granica Italije.Njih je najbolje u jednoj rečenici opicao zamenik tužioca u Ređio kalabriji, NiKola Grateri:

"Oni su kao Mek Donalds. Gde god dođeš, pronađeš isti hamburger. S Ndrangetom to su iste institucije, ista pravila i isti kodeks. To jedan razlog od njihove snage", rekao je on.

(Jutarnji)

(VIDEO) POLICIJA OSTALA ZATEČENA: Tražili mafijaškog bosa pet godina, a on se krio na suludom mestu!

(VIDEO) POSLE 20 GODINA BEKSTVA: Uhapšen jedan od najtraženijih ljudi zloglasne mafije

(VIDEO) BOSOVI MAFIJE UHAPŠENI POSLE 16 GODINA: Živeli kao životinje, a sve vreme suvereno vladali!

KRILI SE U BUNKERU PUNOM ORUŽJA: Uhapšena dvojica najopasnijih vođa italijanske mafije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track