OVO JE POSLEDNJI SNIMAK UBIJENOG VOZAČA: Javio se ženi iz kebabdžinice u Berlinu i nešto joj obećao!
Foto: AP

teroristi su ga ubili uoči napada

OVO JE POSLEDNJI SNIMAK UBIJENOG VOZAČA: Javio se ženi iz kebabdžinice u Berlinu i nešto joj obećao!

Planeta -

Vlasnik poljskog kamiona koji je korišćenog u napadu na berlinski božićni sajam potvrdio je da je Lukaš Urban koji je pronađen mrtav na suvozačkom sedištu njegov rođak i kolega.

Lukaš (37) koji je vozio za prevozničku firmu rođaka Arijela Zuravskog, pronađen mrtav, sa prostrelnom ranom od metka u kabini kamiona ubice. Nemačke vlasti sumnjaju da ga je je ubio pripadnik Islamske države koji je nakon toga njegovim vozilom izvršio masakr na božićnom sajmu.

"Jedna osoba ne bi mogla da ga savlada", rekao je Zuravski, opisavši Lukaša kao krupnog muškarca, visokog 183 santimetra i teškog 120 kilograma." Videli smo povrede koje je zadobio. Lice mu je bilo krvavo i otečeno", izjavio je Zuravski za televiziju TVN24, govoreći o fotografiji koju mu je pokazala poljska policija.

"Videli smo i ubodnu ranu. A policija mi je rekla da postoji i rana od metka", dodao je rođak nesrećnog čoveka.

Prema obdukciji Lukaš je bio živ do samog terorističkog napada kada su ga najverovatnije likvidirali. Lukašova udovica i 17-godišnji sin su u stanju šoka. U napadu kamionom na božićni sajam u Berlinu ubijeno je 12, a povređeno 54 ljudi. Pakistanac kog je policija privela pod sumnjom da je izvršio masakr pušten zbog nedostatka dokaza.

Zuravski je ispričao da je Lukaš bio na putu više od nedelju dana, kada je stigao u Berlin s kamionom natovarenim čeličnim gredama iz Italije. U normalnim okolnostima odmah bi istovario kamion u ponedeljak, ali ga je narulac zamolio da to urade ujutro.

Lukaš je kamion parkirao ispred skladišta u četvrti s većinskim muslimanskim stanovništvom, kazao je Zuravski. Snimio je selfi u jednom lokalnom restoranu u kojem je pojeo kebab. Poslednji put je razgovarao sa suprugom u ponedeljak oko 15 sati. Dogovorili su se da će se čuti i kasnije, te da će je jednom povesti na berlinski sajam, ali više se nije javljao. Zuravski je izjavio da je po podacima GPS sistema u kamionu vidljivo da je vozilo pokrenuto oko 15.45, te da se nakon toga kretalo samo napred-nazad, "kao da je neko učio da vozi".

"Zuravski kaže kako je odmah znao da je nešto pošlo po zlu jer je Lukaš uvek strogo poštovao pravila i nikada ne bi pokrenuo vozilo za vreme obavezne pauze u vožnji. Na poslu smo ga zvali inspektor, jer je bio toliko strog. Bio je dobar momak" - rekao je Zuravski.

Kamion je imao automatski prenos brzina pa je bilo lako voziti ga. Parkirno mesto napustio je oko 19.40 sati i kretao se 10 kilometara do božićnog sajma. Možda je neko navodio vozača jer nije jednostavno doći od našeg parkirališta do božićnog sajma, lako se čovek izgubi - rekao je Zuravski.Poljske vlasti takođe su pokrenule istragu o Lukaševom ubistvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track