(VIDEO) PAKAO NA VRATIMA RAJA: U ovom logoru u Francuskoj silovanje dece i žena je rutinska stvar
Foto: AP (8.3.2016)

Tragedija migranata

(VIDEO) PAKAO NA VRATIMA RAJA: U ovom logoru u Francuskoj silovanje dece i žena je rutinska stvar

Planeta -

Žene i decu u izbegličkom kampu u Dankirku rutinski siluju i zlostavljaju krijumčari, kažu za Obzerver dobrovoljci, lekari, izbeglice i radnici obezbeđenja.

Maloletnici bez pratnje smatraju se lakim plenom u ovom kampu na severu Francuske, u kome među ukupno 2.000 izbeglica ima oko 100 maloletnika bez pratnje roditelja.

"Seksualni napadi, nasilje i silovanja su veoma česti. Maloletnike zlostavljaju, a žene siluju i primoravaju ih da za prokrijumčarene artikle plate svojim telima", rekla je Obzerveru jedna koordinatorka dobrovoljaca, koja je želela da ostane anonimna.

U izveštaju se navodi da se za ćebad, lekove, hranu ili obećanje odlaska u Britaniju plaća seksualnim uslugama. Prema rečima sagovornice Obzervera najtraženiji artikal u Logoru d la Linijer (Camp de la Linière) su pelene za odrasle.

"Žene se previše plaše da noću odu u toalet. Nijedna brava u ženskim toaletima ne radi. Tuševi bi trebalo da noću budu zaključani, ali neki opasni ljudi iz logora imaju ključeve i noću odvode žene u kupatila i tamo ih napastvuju", rekla je koordinatorka koja radi u kampu od oktobra 2016.

Ona je rekla da napadaju i maloletnike, koje mnogi odrasli muškarci u kampu, izgubvši dodir sa realnošću smatraju legitimnim plenom, piše Obzerver.

"Trinaestogodišnji dečak je morao da pobegne u svoju zemlju nakon što su ga ovde silovali", kaže ona.Svedočenje radnika nevladine organizacije koji je u Dankirku proveo više od tri godine govori o tome koliko su ranjiva deca u kampu, bez obzira na pol i uzrast.

"Videli smo ženu koja drži za ruku devojčicu od sedam ili osam godina pored ispostave GSF (Ginekolozi bez granica) i čuli smo da je ovo dete malopre silovano, a žena se plašila da slučaj prijavi policiji", kaže jedan od dobrovoljaca.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track