VIDEO TURCI OBORILI RUSKI SUHOJ: Džihadisti zarobili dva pilota i ubili ih
Foto: Reuters Nov 2015

Leteli na 6.000 metara visine

VIDEO TURCI OBORILI RUSKI SUHOJ: Džihadisti zarobili dva pilota i ubili ih

Planeta -
Dvojica ruskih pilota koji su danas oboreni na sirijsko- turskoj granici uhvatili su džihadisti koje su potom ubili

Pilote suhoja uhvatili su navodno Turkmeni koji se bore u redovima džihadista. U početku sudbina pilota nije još bila poznata, ali kasnije se pojavio snimak jednog od ubijenih pilota, dok je sudbina drugog bila nepoznata.

Međutim par sati kasnije. Džihadisti i predstavnici Slobodne sirijske armije obijavili su informaciju na društvenim mrežama da je i drugi pilot ubijen.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su u potragu za pilotima krenuli i ruski borbeni helikopteri sa aerodroma u Latakiji.

Turska novinska agencija Dogan njuz objavila je snimak navodno ruskih helikoptera koji pretražuju teren u potrazi za pilotima oborenog suhoja

Međutim samo sat- dva posle obaranja na društvenim mrežama pojavile su se fotografije navodno ubijenog ruskog pilota čiju letelicu su oborili turski lovci.

Naime suhoj je oboren dok je leteo na visni od 6.000 metara, a inače ovo je prvi put od postojanja NATO pakta da je jedan od članica oborila ruski borbeni avion.

Naime na društvenim mrežama sirijska opozicija saopštila je da je oboreni Su-24M bio evidencijskog broja 0715323 koji je pirpadao 6980 Gardijskoj avijacijskoj bazi u mestu Šagol kod Čeljabinska.

Pojedinici na Tviteru već su počeli da dele informacuiju da je ubijeni pilot navodno Sergej Rumancev iz Čeljabinska.

Podsetimo rano jutros dva turska lovca F 16 oborila su ruski borbeni avion Su-24 koji je prema tvrdnjama zvaničnih turskih vlasti upao u turski vazdušni prostor i odbio da ga napusti posle čak 10 upozorenja.

Zvanična Moskva je potvrdila obranje aviona, ali je negirala da je avion narušio turski vazdušni prostor.

Source: Russian warplane shot down in Syria by ReutersNews on Rumble

- Upravo sam se sastao sa ministrom inostranih poslova Turske Feridunom Sinirlioglom da razgovaramo o vojnoj akciji Ruske Federacije u i oko Sirije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tema razgovora uključuli su neprihvatljiva kršenja turskog vazdušnog prostora od strane ruskih borbenih aviona, saopštio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Nakon obaranja Su-24 u Siriji još 11 ruskih aviona tog tipa

Ruski avion Suhoj-24, koji je danas oboren na granici između Sirije i Turske, bio je jedan od 12 aviona tog tipa koji je Rusija koristila od početka vazdušne intervencije protiv Islamske države i sirijskih pobunjenika. U pitanju je nadzvučni frontovski taktički bombarder iz sovjetske ere, sa promenljivom geometrijom krila, koji je korišćen i za izviđanje i elektronsko ratovanje. Nekada je Su-24 bio najbrojniji sovjetski taktički bombarder, koji je proizveden u više od 1.400 primeraka, ali se pretpostavlja da je danas u aktivnoj upotrebi oko 120 letelica tog tipa u ruskim vazduhoplovnim snagama, plus još desetak u ruskoj mornarici. Proizvođen je od 1974. do 1993. godine i pored Rusije, aktivno se koristi u još pet zemalja (Alžir, Iran, Sirija, Ukrajina i Sudan). Avion Su-24 od naoružanja ima top sa 500 granata i razne vrste raketa i bombi ukupne težine osam tona. Pored Sirije, Su-24 je borbenu upotrebu imao u ratu u Avganistanu, građanskom ratu u Libanu, Operaciji "Pustinjska oluja" u Iraku, oba čečenska rata, u Gruziji, Libiji i u Ukrajini.

Foto: AP
Foto: AP

Peskov: Avion se nalazio iznad Sirije

- Kremlj pouzdano zna da se ruski borbeni avion Su-24, koji je oboren danas, nalazio iznad Sirije u sirijskom vazdušnom prostoru, saopštio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

On je dodao da u ovom trenutki ne bi bilo ispravno govoriti o bilo kakvim posledicama po rusko-turske odnose nakon što su turski lovci oboroli ruski avion.

"Ne bi bilo ispravno u ovom trenutku davati bilo kakve ocene, pretpostavke i iznositi zaključke dok ne budemo imali celu sliku", rekao je Peskov novinarima u Sočiju.

Prema njegovim rečima, Kremlj pouzdano zna da se avon Su-24 nalazio iznad Sirije. "Ipak, još nismo dobili od našeg Ministarstva odbrane informacije o uzrocima pada aviona. Znamo sigurno da se on nalazio u vazdušnom prostoru Sirije, iznad teritorije Sirije", naglasio je Peskov.

On je dodao da postoji mogućnost da se predsednik Rusije Vladimir Putin danas oglasi povodom ovog incidenta. Peskov je, takođe, rekao da Kremlj ne zna da li je poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Turskoj, najavljena za sutra, odložena zbog incidenta sa avionom. "Pitajte Ministarstvo spoljnih poslova", rekao je Peskov novinarima.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track