PAPA FRANJA PRIZNAO NJENO ČUDO: Majka Tereza postaje svetica
Foto: Profimedia

Nova svetica

PAPA FRANJA PRIZNAO NJENO ČUDO: Majka Tereza postaje svetica

Planeta -
Poznatu monahinju beatifikovao je još 2003. papa Jovan Pavle II, a čudo koje je priznao papa Franja je uslov da bude proglašena sveticom

Majka Tereza, koja je umrla 1997. u dobi od 87 godina, posvetila je život posvetila pomažući najsiromašnijima među siromašnima u Kalkuti, za šta je dobila i Nobelovu nagradu.

Avenire, zvanični list italijanske katoličke biskupske konferencije, sada je objavio je na svojoj internet stranici da je papa Franja potvrdio odluku o priznanju čuda koje se pripisuje njenom zagovoru kod Boga.

To čudo je neobjašnjivo ozdravljenje čoveka koji je patio od smrtonosne bolesti mozga. Članovi porodice molili su Majku Terezu za pomoć i čovek se oporavio, a zvanična medicina nema objašnjenje za to, piše Avenire.

Majka Tereza, čije je svetovno ime bilo Agneza Bojadžiju, rođena je u Makedoniji 1910. u albanskoj porodici. Osnovala je red Misionarki milosrđa da bi pomogle najsiromašnijima na ulicama indijskog grada Kalkute. Nobelovu nagradu za mir dobila je 1979. godine.

Mnogi tvrde da Majka Tereza nije zaslužila da bude proglašena ni blaženom ni svetom jer se njen svetački imidž umnogome razlikuje od onog što je stvarno radila - između ostalog, na dušu joj stavljaju da je pomagala samo katolicima, dok je siromahe druge vere prepuštala na milost i nemilost sudbini. Njen najglasniji kritičar bio je novinar Kristover Hičens, čija je knjiga "Misionarski položaj: Majka Tereza u teoriji i praksi" izazvala svojevremeno šok u javnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja