PATRIJARH KIRIL: Rusiji ne treba ni trka a ni sukob sa Zapadom
Foto: AP 2 Apr 2016

Pomiritelj

PATRIJARH KIRIL: Rusiji ne treba ni trka a ni sukob sa Zapadom

Planeta -

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril smatra da Rusija u odnosima sa Zapadom mora da brani svoj identitet i da se uzdrži od ideje trke u razvoju.

Interesima Rusije, prema njegovom mišljenju, ne odgovara nijedan od postojećih modela odnosa — ni ta takozvana „trka“, ni „konfrontacija“. Ruski patrijarh je, govoreći na Svetskom ruskom narodnom saboru u Moskvi, istakao da je potrebno „priznati činjenicu paralelnog puta razvoja naših društava“. On je naglasio da paralelno u tom slučaju ne znači izolaciju, međusobno isključivanje, već da paralelno insistira na identitetu i pravu postojanja ta dva moguća puta razvoja.

Uspostavljanje dijaloga Rusije i Zapada i borba protiv međunarodnog terorizma centralna je tema 20. Svetskog ruskog narodnog sabora, koji se održava u glavnoj sabornoj crkvi zemlje, moskovskom Hramu Hrista Spasitelja. Patrijarh Kiril je rekao da saradnja Rusije i Zapada treba da se obavlja „ne nauštrb svojih interesa, ali i bez novih linija razgraničenja i bez stvaranja stereotipa i podela na civilizovani i varvarski svet, na osovinu dobra i osovinu zla“.

Foto AP
Foto AP

Patrijarh Kiril je skrenuo pažnju i na rast islamskog radikalizma. Kao jedan od izvora islamskog ekstremizma ruski patrijarh vidi u tome što ljudi na Zapadu napuštaju svoje hrišćanske korene. Patrijarh je upozorio da pozivi da se stane u redove branilaca islama za borbu protiv „đavolske civilizacije“ nailaze na odaziv u srcima ljudi, koji na kraju mogu pasti u iskušenje.

Terorizam izaziva „radikalni sekularizam“, rekao je patrijarh. Isto tako, ideologija terorizma podrazumeva da ceo svet bude uređen na osnovu modela koji definišu elite određenih zemalja.

Foto AP
Foto AP

Kao drugi razlog za porast islamskog radikalizma ruski patrijarh vidi u „ogromnoj informacionoj invaziji“, koju teroristi pravdaju agresivnom sekularizacijom Zapada i odsustvom duhovnih principa. Dehristijanizacija Evrope i Amerike vodi ka globalnom nerazumevanju i međusobnoj gluvoći prilikom razmatranja gorućih pitanja, ukazao je patrijarh.

Prema njegovom mišljenju, izazove međunarodnog terorizma treba posmatrati sa stanovišta uništavanja tradicionalnih moralnih normi, jer su ti izazovi međusobno povezani.

Ruski predsednik Vladimir Putin se pismom obratio učesnicima Svetskog ruskog narodnog sabora, ukazujući na izuzetan značaj te manifestacije. Tematika sastanaka Sabora uvek odražava „humanitarne civilizacijske probleme“, rekao je Putin, koje imaju „izuzetnu važnost za sadašnjost i budućnost Rusije i drugih zemalja“. U Saboru učestvuju predstavnici vlasti, sveštenstvo, lideri društvenih organizacija i udruženja, stručnjaci iz oblasti nauke, obrazovanja i kulture, predstavnici ruskih zajednica iz inostranstva, itd.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track