PILOT OTKRIO NOVE DETALJE: Ovo je susret koji je mogao da dovede do Trećeg svetskog rata!
Foto: Profimedia

Hladni rat

PILOT OTKRIO NOVE DETALJE: Ovo je susret koji je mogao da dovede do Trećeg svetskog rata!

Planeta -

Britanski istoričar Pol Krikmor u svojoj novoj knjizi detaljno opisuje susret američkog SR-71 Blekbird špijunskog supersoničnog aviona i ruskog najjačeg presretača tog doba, Mig-31 Fokshaunda koji se dogodio 6. oktobra 1986. godine.

Incident je Krikmoru opisao američki pilot Ed Jilding. Istoričari ocenjuju da je ovaj incident, da su stvari pošle po zlu, u najmanju ruku mogao da izazove ogromnu diplomatsku krizu između SAD-a i SSSR-a, a u najgorem - Treći svetski rat.

Priču pilota preneo je Dejli mejl.

"U daljini, možda na nekih 160 kilometara od nas, video sam dugačak i blještav kondenzacijski trag kako ide prema nama. Znao sam da je to ruski lovac, verojatno MiG-31, tad najnoviji sovjetski presretač.

Podigao sam periskop i shvatio da i mi ostavljamo dugačak trag iza nas. Znao sam da ruski pilot vidi lako naš trag baš kao i mi njegov. Pretpostavio sam da je sovjetski pilot baš poput mene, zaljubljenik u vazduhoplovstvo i da vrlo naporno pokušava da bude najbolji. Pretpostavio sam da ima naredbu da ispali rakete ako zakasnim s okretom i kliznem u sovjetske teritorijalne vode.

Tada SR-71 nije imao nikakvu odbranu protiv raketa, ali su se pouzdali u nisku verovatnoću da ih raketa pogodi.Odlučio sam da ne odustajem i letim po planu. Tada se učinilo da mu pada brzina na nekih 20 kilometara visine. Video sam da mu nos aviona pada ispod horizonta i da klizi prema dole. Mi smo ostali na ruti i zabeležili fotografije zbog kojih smo došli na mesto događaja", opisuje pilot.

Da se slučajno dogodilo pravo presretanje i da je ruski pilot ispalio rakete, Krikmor kaže, Sovjetski savez bi to "pakleno platio".

"Da su ga oborili, imali bi na rukama vrlo, vrlo ozbiljan međunarodni incident, posebno ako bi i posada poginula", ističe.

UPOZORENJE OBAMINOG SAVETNIKA: Treći svetski rat počinje kada Rusija napadne ovu zemlju!

U vreme dok je žario nebom, SR-71 bio je najbrži avion na svetu. Mogao je da leti iznad 24 kilometara visine, brzinom većom od 3.300 kilometara na sat. Bio je to savršen avion za misije izviđanja duboko u neprijateljske teritorije i jedna od istinskih ikona Hladnog rata.

OVAKO JE SSSR OBORIO AMERIČKI ŠPIJUNSKI U2: Svet je tada bio na ivici nuklearnog rata

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja