PJONGJANG LJUT: Seul nam je objavio rat, a sada ćemo im ga dati!
Foto: Rojters

Dve Koreje na ivici sukoba

PJONGJANG LJUT: Seul nam je objavio rat, a sada ćemo im ga dati!

Planeta -
Severna Koreja naložila je danas vojno preuzimanje industrijskog kompleksa Kesong, poslednjeg simbola saradnje sa Južnom Korejom, saopštivši da je odluka Seula da obustavi operacije u zajedničkom postrojenju "opasna objava rata".

Pjongjang navodi da na jutrošnji nalog Seula o zatvaranju Kesonga odgovara hitnim deportovanjem stotina Južnokorejaca koji rade u tom kompleksu, povlačenjem desetina hiljada severnokorejskih radnika i zamrzavanjem imovine svih južnokorejskih preduzeća koja tamo posluju, prenosi AP.

Severna Koreja je, takođe, najavila gašenje dveju ključnih prekograničnih komunikacionih linija. Seul sada brine da li će svim južnokorejskim radnicima biti dopušteno da napuste Severnu Koreju, a neki analitičari spekulišu da će Pjongjang neke od njih zadržati dok ne budu isplaćene sve preostale zarade severnokorejskim radnicima

Podsetimo, desetine južnokorejskih kamiona vratilo se danas iz Severne Koreje natovareno opremom i robom iz industrijskog kompleksa Kesong nakon što je Seul obustavio aktivnosti u tom centru kako bi time kaznio Pjongjang za lansiranje rakete dugog dometa.

Severna Koreja, ratni brod, Foto: Reuters
Severna Koreja, ratni brod, Foto: Reuters

Obustavom operacija u kompleksu koji je otvoren 2005. i u kojem su 124 južnokorejske kompanije upošljavale oko 5500 Severnokorejaca prekinut je i poslednji, redak oblik saradnje između dveju Koreja, podeljenih još od rata vođenog od 1950-1953. godine, prenosi Rojters. Zvaničnik južnokorejske vlade koji se bavi politikom prema Severnoj Koreji rekao je da je odluka o obustavi rada doneta nerado i da će se operacije u Kesongu teško nastaviti u skorije vreme.

U Kesongu, koji se nalazi 54 kilometra severozapadno od Seula, severnokorejski radnici su imali prilike da osete kako žive njihovi južni susedi. Podržavaoci tog projekta su govorili da je takva vrsta kontakta važna za unapređenje razumevanja među stanovnicima dveju Koreja, uprkos zabrinutosti da je Pjongjang mogao da prihode iz tog kompleksa upotrebi za finansiranje svojih nuklearnih i raketnih programa. Izuzev Kesonga, obe zemlje su zabranile svojim građanima da međusobno komuniciraju preko najutvrđenije granice u svetu.

Za Severnu Koreju, prihodi iz Kesonga vredni 110 miliona dolara 2015. godine vredeli su rizika izlaganja njenih radnika uticajima prosperitetne Južne Koreje, ali se Pjongjang ipak starao da radnici u tom kompleksu imaju što manje kontakata sa južnokorejskim menadžerima, navodi britanska agencija.

Kim Džong un, vojni manevri, Foto: Reuters
Kim Džong un, vojni manevri, Foto: Reuters

"Severnokorejski radnici imaju snažnu ideologiju. Nikada ne deluju pojedinačno, već uvek rade i kreću se u grupama od po dvoje", kaže Ko Dža-ik, koji čeka na južnoj granici na putu iz Kesonga, gde je radio u protekle četiri godine. Uprkos nestabilnim odnosima između Seula i Pjongjanga proteklih godina, Kesong je bio zatvoren samo jedanput do sada, i to na pet meseci 2013, kada je Severna Koreja povukla svoje radnike u jeku teznija posle svoje treće nuklearne probe.

Severna Koreja tvrdi da je u nedelju lansirala satelit, dok Vašington, između ostalih, navodi da je reč o testiranju balističke rakete i ponovnom kršenju rezolucija UN, zbog čega je izolovani Pjongjang pod rastućim pritiskom.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track