PLANIRAO TERORISTIČKI NAPAD: U Parizu uhapšen tinejdžer zbog povezanosti sa džihadistima
Foto: Reuters

Već bio u kućnom pritvoru

PLANIRAO TERORISTIČKI NAPAD: U Parizu uhapšen tinejdžer zbog povezanosti sa džihadistima

Planeta -

Francuska policija uhapsila je u Parizu tinejdžera osumnjičenog za navodno planiranje terorističkih napada, izjavio je danas neimenovani bezbednosni zvaničnik, a prenela agencija Asošijejted pres

Agencija Frans pres navela je pozivajući se na izvore bliske pariskom tužilaštvu, da je uhapšen maloletnik 15 godina i da je saslušan u vezi sa planiranjem napada.

Tinejdžer je uhapšen u subotu veče u svom domu i od ranije je poznat bezbednosnim službama koje su nadzirale njegovo prebivalište, a proveo je neko vreme i u kućnom pritvoru usled vanrednog stanja u Francuskoj.

Zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan rekao je da to hapšenje nije povezano s prošlonedeljnim hapšenjima četiri žene i muškarca zbog planiranih terorističkih napada.

Uhapšeni mladić saslušan je danas u Upravi za unutrašnju bezbednost u okolini Pariza.

Izvor blizak tužilaštvu dodao je da je mladić kontaktirao sa francuskim džihadistom Rašidom Kasimom, koji je iz Iraka i Sirije putem interneta više puta pozivao na napade u Francuskoj. Isti izvor navodi da je Kasim, inače poreklom iz Roana u francuskoj pokrajini Loari, kontaktirao i sa jednom od uhapšenih žena, pripadnica ženske terorističke grupe koje su planirale napad na parisku katedralu Notr Dam.

Automobil sa šest plinskih boca pronađen je u nedelju parkiran pored Sene naspram Notr Dama, sa upaljenim svetlima i bez tablica, a u njemu nije bilo uređaja za moguće detoniranje ovih boca.

Među uhapšenim ženama je i 19-godišnja ćerka vlasnika tog vozila.

Francuska je na oprezu zbog terorističkih pretnji posle niza ekstremističkih napada u poslednjih godinu i po dana, za koje je odgovornost preuzela Islamska država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track