PLJUŠTE ČESTITKE! Svetski lideri pozdravili pobedu Emanuela Makrona na predsedničkim izborima
Foto: Fonet/AP

Mašala

PLJUŠTE ČESTITKE! Svetski lideri pozdravili pobedu Emanuela Makrona na predsedničkim izborima

Planeta -

Novoizabrani predsednik Francuske Emanuel Makron prima čestitke iz celog sveta.

Odlazeći francuski predsednik Fransoa Oland "srdačno" je čestitao večeras kandidatu centra Emanuelu Makronu pobedu na predsedničkim izborima, saopštila je Jelisejska palata.

"Zvao sam Emanuela Makrona da mu srdačno čestitam pobedu na predsedničkim izborima", rekao je Oland kome mandat zvanično ističe 14. maja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prema prvim procenama, Makron je osvojio izmedju 65,5 i 66,1 odsto glasova, a njegova protivnica, kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen izmedju 33.9 i 34.5 odsto glasova. Oland, koji se nije kandidovao za drugi predsednički mandat, u nekoliko navrata je pozvao Francuze da glasaju za Makrona.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk uputili su danas čestitke Emanuelu Makronu na pobedi na francuskim predsedničkim izborima.

"Srećan sam da su Francuzi izabrali evropsku budućnost. Zajedno za jaču i pravedniju Evropu", napisao je Junker u Tviter poruci uz koju je priloženo i pismo novoizabranom francuskom predsedniku.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Junker je u pismu upućenom Makronu napisao da mu čestita u svoje ime, i u ime evropskih komesara.

"Radujem se da su ideje koje ste branili ideje jedne snažne i napredne Evrope koja štiti sve svoje građane, ideje koje će Francuska zastupati pod vašim predsedništvom u raspravi o budućnosti Evrope", napisao je Junker.

On je podsetio da Evropska komisija dve i po godine radi na izgradnji bolje Evrope, koja štiti i brani svoje sugrađane i daje im sredstva za delovanje. Junker je rekao je uveren da će saradnja sa Makronom biti plodonosna i da će omogućiti da idu napred ka zajedničkim ciljevima.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk čestitao je Makronu i Francuzima koji su, kako je rekao "izabrali slboodu, jednakost i bratstvo a ne tiraniju lažnih vesti".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini pozdravila je danas pobedu Emanuela Makrona na francuskim predsedničkim izborima i navela da je Francuska rešila da investira u budućnosti.

"Spremni da radimo sa Emanuelom Makronom na podsticaju naše Unije. Živela Francuska, živela Evropa", napisala je Mogerini u tviter poruci.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Makron, budući najmlađi predsednik Francuske, pobedio je kandidatkinju krajnje desnice Marin Le Pen u danas održanom drugom krugu izbora sa 65 prema 35 odsto, prema projekcijama agencija za ispitivanje javnog mnjenja.

Premijer Belgije Šarl Mišel pozdravio je večeras pobedu kandidata centra Emanuela Makrona na predsedničkim izborima u Francuskoj i pozvao ga da se pridruži naporima koji se ulažu osnaživanje Evropske unije. Šarl Mišel je zdušno podržavao Makrona u predsedničkoj trci, a nakon što je postala izvesna njegova pobeda, putem Tvitera je kratko poručio "bravo" i pozvao budućeg francuskog predsednika "na saradnju u davanju Evropi novog podstreka".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanska premijerka Tereza Mej čestitala je večeras pobedu na francuskim predsedničkim izborima kandidatu centra Emanuelu Makronu, navodeći da pozdravlja priliku da sa njim saradjuje. Iz kabineta Tereze Mej londonskom Dauning stritu saopšteno je da je ona "srdačno čestitala izabranom predsedniku Makronu na izbornom uspehu".

U komentaru koji je iznela odmah nakon što u izlazne ankete pokazale da je Makron pobednik izbora, Mej je navela da je Francuska jedan od najbližih britanskih saveznika i da se Britanija raduje da "sarađuje sa novim predsednikom na širokom spektru zajedničkih prioriteta".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Očekuje se da će Francuska biti jedan od najvažnijih učesnika predstojećih pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU.

Kanadski premijer Džastin Trudo čestitao je večeras Emanuelu Makronu pobedu na predsedničkim izborima u Francuskoj navodeći da s nestrpljenjem očekuje saradnju s njim.

"Nestrpljiv sam da radim s novim predsednikom Makronom narednih nekoliko godina na naprednom programu promovisanja međunarodne bezbednosti", kao i u oblastima nauke i tehnologije, rekao je Trudo.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, Kanada i Francuska imaju dugogodišnje prijateljske odnose zasnovane na zajedničkoj istoriji i dubokim kulturnim vezama.

Američki predsednik Donald Tramp večeras je putem tvitera čestitao Emanuelu Makronu "veliku pobedu" na francuskim predsedničkim izborima. Tramp je poručio da se raduje saradnji sa novim liderom Francuske.

"Čestitke Emanuelu Makronu na velikoj pobedi za sledećeg predsednika Francuske. Veoma se radujem saradnji sa njim", poručio je Tramp.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bela kuća izdala je saopštenje u kojem su Makron i francuski narod pohvaljeni zbog "uspešnih predsedničkih izbora", i navedeno da se SAD raduju "nastavku svojih bliskih odnosa sa francuskom vladom".

Kineski predsednik Si Đinping i japanski premijer Šinzo Abe čestitali su danas Emanuelu Makronu pobedu na francuskim predsedničkim izborima. Kineski predsednik je u čestitki napisao da Kina želi da nastavi da razvija odnose sa Francuskom i da tu saradnju podigne na viši nivo, prenosi Rojters.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Agencija navodi da je Makronu čestitku povodom pobede uputio i japanski premijer Šinzo Abe.

(Beta/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Pet činjenica koje niste znali o Emanuelu Makronu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja