POČELO PRIMIRJE U SIRIJI: Dogovor Rusije i Amerike stupio na snagu!
Foto: Ap 28 Sept 2015

POČELO PRIMIRJE U SIRIJI: Dogovor Rusije i Amerike stupio na snagu!

Planeta -
Primirje u Siriji, za koje su posredovale Rusija i SAD, stupilo je na snagu, a terorističke grupe Islamska država i Nusra front isključene su iz sporazuma. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ranije je usvojio rezoluciju kojom podržava prekid vatre između suprotstavljenih strana u Siriji.

Naredna runda mirovnih pregovora zakazana je za 7. mart.

SAD su pozvale Rusiju da poštuje dogovor o prekidu vatre u Siriji, uoči stupanja na snagu prirmirja u toj zemlji u kojoj je u građanskom ratu započetom pre pet godina stradalo više od 260.000 ljudi.

"Rusi su se obavezali da neće sprovoditi vazdušne napade na grupe koje smatramo umerenom sirijskom opozicijom", izjavio je portparol Stejt departmenta Mark Toner i dodao da je vreme da se pređe "s reči na dela".

Dogovor o prekidu vatre nedavno su postigli SAD i Rusija, a prihvatili da ga poštuju sirijske vlasti, opozicione grupe, kao i Turska. Prekid vatre je privremen i ne odnosi se na ekstremistčke grupe, Islamsku državu i sirijski ogranak Al Kaide Front el Nusra.

Američko-ruski dogovor o prekidu vatre u Siriji koji treba večeras da stupi na snagu, biće primenjen na malom delu zemlje, jer džihadisti iz Islamske države i Fronta el Nusra, koji su izuzeti iz tog dogovora, kontrolišu više od polovine sirijske teritorije.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da će prekid vatre biti primenjen u većini predgrađa Damaska, u južnoj provinciji Dera, severnom delu centralne provincije Homs, provinciji Alep i na neki manjim delovima zapadno od grada Alep.Francuski analitičar i stručnjak za Siriju Fabris Balanš izjavio je da će prekid vatre obuhvatiti samo oko deset odsto sirijske teritorije.

Očekuje se da će sukobi biti nastavljeni na područjima pod kontrolom džihadistia, u provincijama Deir Ezor na istoku, Raka na severu i Idleb na severozapadu.

Primirje se neće odnositi ni na provinciju Kunetra na jugu, u blizini Golanske visoravni ,gde se takođe nalaze džihadističke grupe.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track