POČEO SAMIT O KLIMI U PARIZU: Na dnevnom redu budućnost života
Foto: Reuters 30 11 2015

Ekološki skup

POČEO SAMIT O KLIMI U PARIZU: Na dnevnom redu budućnost života

Planeta -
Francuski predsednik Fransoa Oland izrazio uverenje da će na kraju te značajne konferencije biti postignut univerzalan i prinudan sporazum u cilju smanjenja globalnog zagrevanja

Oland je, otvarajući veliki skup UN o klimi, istakao da nikada ulozi jednog međunarodnog sastanka nisu bili toliko visoki, prenosi AFP.

"Ovaj samit se tiče budućnost planete, budućnosti života", ukazao je Oland, podsetivši istovremeno da je pre samo dve nedelje grupa fanatika posejala smrt po ulicama francuske prestonice. Kako je naglasio, broba protiv terorizma i borba protiv globalnog zagrevanja su dva velika izazova naše epohe, prenose francuski mediji.

"Godina koja je iza nas bila je godina svih rekorda - rekordnih temperatura, koncentracija ugljen-dioksida, ekstremnih klimatskih događanja poput suša, topljenja leda i povećanja nivoa mora", podsetio je francuski predsednik. Žrtve tih pojava, dodao je, broje se u milionima, a štete u milijardama, pri čemu nijedan region nije bio zaštićen klimatskog zagrevanja.

"Kako prihvatiti da najsiromašnije zemlje, koje su najranjivije, budu najpogođenije. U ime pravde moramo da delujemo. Postanimo svesni pretnji po svetsku ravnotežu", istakao je Oland, dodavši da je na ovoj konferenciji reč o miru. On je podvukao da je 190 država već formulisalo akcione planove za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i izrazio uverenje da će se samit, koji traje do 11. decembra, završiti postizanjem sporazuma.

"Postoje tri uslova da bismo mogli da kažemo da smo postigli uspeh, a prvi je da moramo definisati verodostojnu putanju koja će omogućiti da se zagrevanje smanji na ispod nivoa od dva Celzijusova stepena, odnosno na 1,5 ako je moguće", rekao je Oland. Dodao je da treba predvideti i redovnu kontrolu i uspostaviti sistem revizija uz sastanke svake pete godine, pri čemu nijedna država neće moći da se ogluši o obaveze, iako će postojati mehanizam kojim će biti uzeti u obzir nivoi razvoja.

"Nijedna teritorija ne sme biti prepuštena samoj sebi. Sporazum mora biti univerzalan i prinudan, obuhvatajući insustrijalizovane zemlje, zemlje u razvoju i zemlje u usponu", zaključio je šef francuske države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track