NIKO NE ZNA GDE JE 1.615 PUTNIKA: Pogledajte mapu svih nestalih aviona od 1948. godine!
Foto: Printskrin

Poleteli pa se izgubili

NIKO NE ZNA GDE JE 1.615 PUTNIKA: Pogledajte mapu svih nestalih aviona od 1948. godine!

Planeta -
Svaka od tački na mapi predstavlja avion koji je nakon poletanja jednostavno nestao, a klikom na određenu tačku se pojavljuju informacije o avionu

Avion kompanije Malezija Erlajns je 8. marta 2014. godine nestao sa 239 putnika i članova posade, tako se pridružio dugoj listi aviona koji su u prošlosti nestali bez traga, a sada je napravljena i mapa.

Svaka od tački na mapi predstavlja avion koji je nakon poletanja jednostavno nestao, a klikom na određenu tačku se pojavljuju informacije o avionu. Neki avioni su nestali iznad okeana, a drugi su se srušili u udaljenim planinskim predelima nepristupačnim spasilačkim ekipama.

Pre godinu dana je nestao avion kompanije Malezija Erlajns na putu iz Kuala Lumpura ka Pekingu. Robotske podmornice ga i dalje traže na morskom dnu, a potraga je postala jedna od najvećih u historiji avijacije. Neki članovi porodica putnika veruju da su njihovi najmiliji živi.

Prema podacima koji datiraju još od 1948. godine, nestalo je najmanje 105 aviona koji su prevozili ukupno 1.615 putnika, a koji do danas nisu pronađeni. Pozicije na mapi nisu potpuno precizne, jer u nekim slučajevima ima veoma malo informacija o mogućoj lokaciji olupine.

Podaci holandskog entuzijaste Haroa Rantera, koji vodi Sigurnosnu mrežu avijacije, zapravo su informacije koje je prikupio iz zvaničnih istraga nesreća, kao i isečci iz novina. Ranter tvrdi da je njegova mapa najkompletnija u istoriji avijacije.

Privatni avion Gulfstream je 13. februara 2006. godine nestao iznad Guatemale. Let je bio ilegalan, a njegova baza i odredište su bili nepoznati. Avion je bio registrovan na Mariju de Hesus Morano i nikad nije pronađen.

Američki vojni transportni avion s 44 putnika je nestao 27. januara 1950. godine između Aljaske i Montane. Potraga koja je obuhvatila 900.000 kvadratnih kilometara je bila neuspešna. Avion je nosio nuklearnu bombu.

(Radio Sarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track