POHAPŠENI GRAĐANI NOVOG RAJHA: Nacisti planirali da napadnu policiju, migrante i Jevreje
Foto: AP 10 Okt 2016

Sprovedena racija

POHAPŠENI GRAĐANI NOVOG RAJHA: Nacisti planirali da napadnu policiju, migrante i Jevreje

Planeta -

U raciji koja je danas sprovedena u šest nemačkih saveznih država uhapšeno je dvoje od sedam osumnjičenih, koji se terete za planiranje oružanih napada na policiju, Jevreje i tražioce azila, saopštio je portparol Kancelarije saveznog tužilaštva.

U akciji protiv desničarske ekstremističke grupe, učestvovalo oko 200 policajaca, a tokom nje pronađeni su oružje, municija i eksplozivi, preneo je Rojters.

Portparol nemačkog Ministarstva pravde Frauke Keler kazao je da je cilj akcije da naglasi opredeljenost vlade da se izbori sa ultradesničarskim ekstremističkim grupama, čiji broj sve više raste u Nemačkoj.

"Ovo je veoma važan signal protiv ultradesničarske ekstremističke scene u Nemačkoj koja pokazuje da su naše obaveštajne agencije oprezne i da će nastaviti sa velikom odlučnošću da se bore protiv ekstremista", rekao je Keler na konferenciji za novinare.

Kancelarija saveznog tužilaštva saopštila je ranije danas da pretražuje kuće šest osoba osumnjičenih za osnivanje nove grupe i još jedne optužene da je logistički podržavala tu mrežu.

"Cilj racije je prikupljanje novih dokaza o stvaranju jedne formalne grupe, kao i o navodnom planiranju krivičnih dela", navedeno je saopštenju.

Osumnjičeni su se uglavnom povezali preko društvenih mreža i vlasti pretpostavljaju da su počeli planiranje oružanih napada u proleće 2016. godine.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

U saopštenju se ne navodi kojoj grupi ekstremista osumnjičeni pripadaju, ali nemački mediji su objavili da je reč o takozvanim "Građanima Rajha" koji ne priznaju institucije savremene Nemačke.

Keler je kazao da je izvesna ideološka bliskost "Građanima Rajha" je primetna, ali je neophodno proveriti da li postoji povezanost i koliko su bliski sa tom grupom.

Nemačka obaveštajna agencija BfV počela je sa praćenjem grupe u novembru, nakon što je jedan njen član upucao policajca koji je pretraživao njegovu kuću.

Osim u Berlinu, racija je izvršena u saveznim državama Baden-Vitenberg, Brandenburg, Donjoj Saksoniji, Rajna Palatinat i Saksonija Anhalt.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track