POLA EVROPE POD SNEGOM: Nezapamćene temperature ove zime odnele blizu 70 života!
Foto: Printscreen YouTube/Euronews

Nevreme

POLA EVROPE POD SNEGOM: Nezapamćene temperature ove zime odnele blizu 70 života!

Planeta -

Dok se istočna Evropa i danas bori sa obilnim snežnim padavinama i niskim temperaturama, vlasti evakuišu zaglavljeno stanovništvo, a najugroženiji su beskućnici i migranti.

Nevreme je mnoge ostavilo bez struje, a mnoge je primoralo i da odlože putovanja, prenosi AP.

Najnoviji hladni talas do sada je odneo najmanje 66 života, a u nekim delovima su zabeležene najniže temperature posle više decenija.

U Poljskoj, koja je najpogođenija, danas su prijavljena još dva smrtna slučaja, dok se snežno nevreme širi na mnoge zemlje u regionu.

Istovremeno, grčka mornarica poslala je brod na ostrvo Lezbos kako bi obezbedila sklonište za oko 500 izbeglica i migranata, pošto je lekarsko udruženje na tom ostrvu saopštilo da su uslovi u glavnom tamošnjem kampu "nehumani" pri čemu su migranti u šatorima izloženi izuzetno niskim temperaturama.

Delove severne i istočne Bugarske paralisali su snežni smetovi koji su blokirali puteve i ostavili 117 gradova i sela bez struje, a glavni autoput koji povezuje Sofiju sa crnomorskom lukom Burgas je zatvoren.

FOTO: AP
FOTO: AP

Bugarski vojnici teškim mašinama raščišćavaju glavne puteve, spasavaju zaglavljene ljude i snabdevaju udaljena sela hranom i vodom.

Sneg je blokirao puteve ka mnogim naseljima i u južnoj Albaniji, gde je dosad od zime preminulo pet osoba, većinom beskućnika, a vojni helikopteri i služba za vanredne situacije dostavljaju pomoć stanovnicima zabačenih planinskih oblasti, gde vojna i civilna vozila pomažu u raščišćavanju puteva po najnižim temperaturama od 1985.

Na udaru ledenog talasa je i Rumunija, gde je zbog mećave zatvoreno više od 130 puteva, a mnogi polasci vozova su otkazani ili znatno kasne.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track