POLITIČARI EU SE SVAĐAJU ZBOG GRČKE: Besni Junker bez pardona isprozivao i Šojblea i kolege
Foto: AP

Sve se puši

POLITIČARI EU SE SVAĐAJU ZBOG GRČKE: Besni Junker bez pardona isprozivao i Šojblea i kolege

Planeta -
Predsednik Evropske komisije optužio je "neke političare" da rovare protiv Grčke i za druge grehe i posavetovao da bi im bilo bolje da duže razmisle, pa progovore

STRAZBUR -– Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker danas je u Evropskom parlamentu oštro kritikovao nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea zbog njegovog stava o Grčkoj i uloge EK u rešavanju finansijske krize.

"Čuli smo negativne primedbe na račun Komisije iz nekih zemalja članica na jeziku kojim sada govorim", rekao je Junker obraćajući se poslanicima na nemačkom. Iako nije direktno spomenuo Šojblea, ovo je bila jasna aluzija na nedavnu izjavu nemačkog ministra da su Junker i ostatak komisije činovnici koji bi trebalo da se drže van politike i da to prepuste članicama EU.

"Mi nismo tehnokrate nego odgovorni političari koji imaju pravo na svoje mišljenje", održao je slovo Junker, koji se takođe osvrnuo na više puta javno izrečeni Šojbleov stav da Grčkoj nije mesto u evrozoni.

"Neki otvoreno ili prikriveno rade na isključivanju Grčke iz evrozone. Grci su velika nacija i izbaciti ih iz evrozone ili čak i iz EU nije nešto što bi bilo ko trebalo da priželjkuje", kazao je on. Inače, Šojble je bio jedini evropski političar koji je branio Junkera prošle godine kad su ga mediji napali da je alkoholičar koji doručkuje konjak i pijan je pre podneva.

Žan-Klod Junker i prvi potpredsednik EK Frans Timermans danas u Strazburu (Foto: Reuters)
Žan-Klod Junker i prvi potpredsednik EK Frans Timermans danas u Strazburu (Foto: Reuters)

Junker, koji se poslednjih dana nije javno oglašavao o grčkom referendumu, kazao je da mu je bilo potrebno vreme da pažljivo prouči kako rešiti situaciju nastalu nakon odluke velike većine Grka da putem referenduma odbiju program štednje koji su nametnuli poverioci.

"I za neke druge bi bilo bolje da su duže razmišljali pre nego što su govorili", kazao je Junker u još jednoj aluziji na Šojblea. Inače, baš Junker je 29. juna optužio grčku vladu za izdaju i za manipulisanje u pregovorima.

Na meti Junkerove kritike našla se i grčka vlada, zbog odluke da napusti pregovore o uslovima otplate duga i raspiše referendum, kao i zbog izjave bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa da su članovi pregovaračke Trojke, među kojima su i predstavnici EK, teroristi.

"To je potpuno neprihvatljivo, ali sada treba ohladiti retoriku i razgovarati kao odgovorni i razumni ljudi", kazao je on. Junker je uoči današnjeg sastanka lidera evrozone u Briselu poručio poslanicima da se odlučno zalaže za ostanak Grčke u evrozoni i nastavak pregovora, za koje je rekao da neće dovesti do rešenja "preko noći", ali će kroz buduće razgovore dovesti do izlaza iz situacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track