POLJSKA BESNA ZBOG REIZBORA TUSKA Kačinjski: Politika EU je politika dvostrukih aršina i varanja!
Foto: Reuters

Gruba igra

POLJSKA BESNA ZBOG REIZBORA TUSKA Kačinjski: Politika EU je politika dvostrukih aršina i varanja!

Planeta -

VARŠAVA - Ideja o Evropi sa više brzina nije ništa drugo nego pokušaj da se rasturi Evropska unija, izjavio je lider poljske vladajuće partije Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski.

"Danas, problem Evropske unije sa više brzina, koji u stvari znači razbijanje njenog jedinstva, postaje realan", rekao je Kačinjski, preneo je Rojters. On je, takođe, rekao da je imenovanje bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska za predsednika Evropskog saveta bio "crni četvrtak" za Evropsku uniju.

Ranije danas poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski izjavio je da će Poljska početi da opstruiše aktivnosti Evropske unije i da "igra grubu igru" u Briselu nakon što je taj blok razgnevio Varšavu dodelivši Donaldu Tusku i drugi mandat na čelu Evropskog saveta.

On je poljskom listu "Super ekspres" rekao da će njegova vlada odgovoriti na glasanje za Tuskov reizbor "blokirajući druge inicijative i igranjem veoma grube igre" u EU, prenosi danas Rojters.

"Moramo ovo otvoreno reći: ispostavilo se da je politika EU - politika dvostrukih aršina i varanja", ocenio je Vaščikovski.

On je, ipak, napomenuo da Poljska ne može da bojkotuje Evropski savet i da će učestvovati na njegovim sastancima, ali da "mora biti svesna da u svakom trenutku može biti prevarena".

TUSK DOSLEDAN: Nema kompromisa za Veliku Britaniju, neka se ne nadaju da će ostati na tržištu EU

"Svakako moramo da drastično snizimo nivo poverenja prema EU i da počnemo da uvodimo negativnu politiku", zaključio je Vaščikovski.

Tusk, bivši poljski premijer i dugogodišnji rival lidera vladajuće poljske Partije prava i pravde (PiS) Jaroslava Kačinskog, osvojio je i drugi mandat predsednika Evropskog saveta na prošlonedeljnom samitu EU, a Poljska je jedina glasala protiv njegovog reizbora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track